APK

WikiLeaks objavio 300.000 Erdoganovih mailova

Vijesti / Svijet | 20. 07. 2016. u 05:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

WikiLeaks je, usprkos masovnim cyber napadima, objavio jedan dio od skoro 300.000 e-mailova i na tisuće fileova vladujuće stranke u Turskoj, objavio je B92.

Naime, WikiLeaks je prije dva dana najavio da planira objavu dokumenata o strukturama političke moći u Turskoj nakon propalog pokušaja puča u toj zemlji proteklog vikenda.

Dio od 294.548 e-mailova Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) objavljene su u 23 sati po lokalnom vremenu u Turskoj.

"WikiLeaks je ubrzao objavljivanje dokumenata kao odgovr na čistke u Turskoj nakon pokušaja državnog udara. Verficirali smo materijal i izvor, koji ni na koji način nije povezan s pokušajem državnog udara, niti s rivalskim političkim strankama ili državama'', navodi WikiLeaks u priopćenju.

WikiLeaks naodi kako je objavljivanje skoro 300.000 e-mailova samo prvi dio u nizu i obuhvaća 762 "sandučeta" koja počinju slovima od A do I. Svi mailovi su s domene "akparti.org.tr" koji pripada vladajućoj poličkoj stranci u Turskoj.

E-mailovi su iz razdoblja od 2010. do 6. jula. 2016. godine, samo tjedan dana prije neuspjelog puča. WikiLeaks navodi da su, uoči objavljivanja dokumenata pretrpjeli cyber napad, koji je vjerojatno za cilj imao spriječavanje objavljivanja mailova.

"Napadi se i dalje nastavljaju i korisnici imaju teškoće u pristupu materijalu", prenosi B92 priopćenje WikiLeaksa.

Inače, gotovo 50.000 vojnika, policajaca, sudaca, državnih službenika, profesora i nastavnika suspendirano je ili pritvoreno u Turskoj nakon neuspjelog pokušaja državnog udara prošli tjedan, za koji turska vlada okrivljuje islamističkog turskog klerika koji živi u SAD-u.

Turska je, prenijela je Hina, obećala da će iskorijeniti sve pristaše Fethullaha Gulena, 75-godišnjeg islamističkog propovjednika koji živi u Pennsylvaniji, pa je veliku čistku u utorak proširila na sveučilišta i škole, obavještajne službe i vjerske vlasti.

"Ta paralelna teroristička organizacija više neće moći biti učinkovit pijun nijedne zemlje. Isčupat ćemo joj korijene'', rekao je premijer Binali Yildirim.

Glasnogovornik predsjednika Tayyipa Erdogana rekao je da vlada priprema formalni zahtjev SAD-u za Gulenovo izručenje, tvrdeći da je on organizirao neuspjeli državni udar u kojem je u petak poginulo najmanje 232 ljudi.

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u utorak s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom, ponudivši mu pomoć u istrazi prošlotjednog pokušaja državnog udara, ali i pozvavši ga da bude umjeren u progonu odgovornih.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest rekao je da su dvojica čelnika razgovarali o statusu islamističkog klerika Fethullaha Gulena, kojeg Erdogan optužuje da je odgovoran za pokušaj državnog udara i najavljuje da će tražiti njegovo izručenje od SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close