WHO

Borba: 675 milijuna dolara za korona virus

Ghebreyesus je zatražio 675 milijuna dolara od donatora koji bi se koristili u "zemljama sa najsiromašnijim zdravstvenim sistemom", gdje se virus širi.
Vijesti / Svijet | 22. 02. 2020. u 13:27 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne sa 675 milijuna  dolara u efikasnijoj borbi protiv korona virusa (Covid-19) u Wuhanu, u Kini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na društvenoj mreži Twitter podsjetio je da je objavljen "Strateški plan pripremljenosti i reakcije" za virus. Kako je kazao, njihova najveća zabrinutost je da se virus ne proširi iz zemljama sa slabijim zdravstvenim sistemima na druge zemlje.

Ghebreyesus je zatražio 675 milijuna dolara od donatora koji bi se koristili u "zemljama sa najsiromašnijim zdravstvenim sistemom", gdje se virus širi.

Rekao je da su odredili 13 prioritetnih zemalja u Africi i da te zemlje imaju direktne veze s Kinom. Kazao je da su poslali više od 30.000 osobne zaštitne opreme u šest zemalja koje su u Africi određene prioritetom.

Ghebreyesus je izjavio i da su spremni narednih tjedana poslati 60.000 zdravstvenih potrepština u 19 zemalja u kontekstu borbe protiv virusa. Posebno su, poručio je, zabrinuti zbog porasta slučajeva zaraženih u Iranu.

Novim tipom korona virusa, koji je otkriven u kineskom Wuhanu, širom svijeta je zaraženo više od 77.000 ljudi, a umrlo je najmanje 2.360 osoba. U Kini je preminulo 2.345 zaraženih, u Hong Kongu dvije, Iranu pet, Japanu tri, Južnoj Koreji dvije te u Tajvanu, Filipinima i Francuskoj po jedna osoba.

U Kini je zaraženo 76.288 osoba, u Hong Kongu 69, Makau deset, a na Tajvanu 26 osoba.

Podaci zdravstvenih institucija navode kako je u Japanu zaraženo 739 osoba, Južnoj Koreji 346, Singapuru 86, Tajlandu 35, Maleziji 22, Australiji 23, Vijetnamu 16, Njemačkoj 16, SAD-u 35, Italiji 19, Iranu 18, Francuskoj 12, Velikoj Britaniji devet, Ujedinjenim Arapskim Emiratima devet, Kanadi devet, Indiji tri, u Rusiji, Španjolskoj i na Filipinima po dvije Filipinima, te po jedna osoba u Nepalu, Šri Lanki, Kambodži, Belgiji, Švedskoj, Finskoj i Egiptu.

Kopirati
Drag cursor here to close