Zabrinutost

Washington: Suradnja Rusije i Sjeverne Koreje prijetnja bez presedana

"Ono što primjećujemo između Rusije i Sjeverne Koreje razina je suradnje bez presedana u vojnoj sferi", kazao je Vaddi za washingtonski centar za strateške i međunarodne studije.
Vijesti / Svijet | 18. 01. 2024. u 21:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priroda sigurnosne prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja mogla bi se "drastično" promijeniti u idućem desetljeću kao rezultat njene suradnje s Rusijom bez presedana, izjavio je u četvrtak viši direktor za kontrolu naoružanja Bijele kuće Pranay Vaddi.

"Ono što primjećujemo između Rusije i Sjeverne Koreje razina je suradnje bez presedana u vojnoj sferi", kazao je Vaddi za washingtonski centar za strateške i međunarodne studije.

"I ja kažem vrlo namjerno - to nikada ranije nismo vidjeli", izjavio je on.

Priroda Sjeverne Koreje kao prijetnje

Vaddi je kazao da je potrebno posvetiti veliku pažnju ne samo nuklearnoj pomoći Sjeverne Koreje u ruskom ratu u Ukrajini, prvenstveno u obliku raketnih sistema, nego i "ono što bi moglo ići u drugom smjeru".

"Kako bi to moglo poboljšati kapacitete Sjeverne Koreje? I šta to znači za naše vlastito produženo držanje odvraćanja u regiji i s Korejom i Japanom? Mislim da bi se priroda Sjeverne Koreje kao prijetnje u regiji mogla drastično promijeniti u idućem desetljeću kao rezultat te suradnje", rekao je Vaddi.

Vaddi je dodao da će Sjedinjene Države nastaviti surađivati s Južnom Korejom kako bi osigurale da njihovo kombinirano "prošireno odvraćanje" bude što vjerodostojnije u suočavanju s prijetnjom koja se razvija u Sjevernoj Koreji - što se odnosi na američki "nuklearni kišobran" koji štiti američke saveznike.

Rusija razvija odnose sa Sjevernom Korejom

Upitan koliko je zabrinut da će takvi saveznici nastaviti s vlastitim nuklearnim vojnim kapacitetima suočeni s rastućom prijetnjom Sjeverne Koreje, Vaddi je rekao:

"Želimo biti sigurni da američki nuklearni kišobran sistem kakav je postojao ostane dovoljan za odvraćanje prijetnji, uključujući i novonastale prijetnje koje upućuju u Europi i Aziji".

Rusija je u srijedu priopćila da razvija svoje odnose sa Sjevernom Korejom u svim oblastima, uključujući i "osjetljive" nakon što je sjevernokorejska ministrica vanjskih poslova održala rijetke razgovore u Kremlju s predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je pozvan da posjeti tu povučenu zemlju s nuklearnim oružjem.

Putin je produbio veze sa Sjevernom Korejom od slanja vojnika u Ukrajinu 2022. godine, a Washington je osudio, kako navodi, značajne isporuke sjevernokorejskih projektila Rusiji, zbog briga da bi Rusija mogla zauzvrat dijeliti tehnologiju oružja s Pyongyangom, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close