Napeto

Wagner šalje najspremnije postrojbe, situacija u Bahmutu se pogoršava

Rusija pokušava presjeći opskrbne linije branitelja grada, koji je poprište jednih od najžešćih borbi u ratu, kako bi ih prisilili na predaju ili povlačenje.
Vijesti / Svijet | 28. 02. 2023. u 10:47 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Situacija u Bahmutu bila je "izuzetno napeta" u utorak, rekao je ukrajinski zapovjednik dok ruske trupe pojačavaju napad pokušavajući dovesti ukrajinski grad u okruženje.

Rusija pokušava presjeći opskrbne linije branitelja grada, koji je poprište jednih od najžešćih borbi u ratu, kako bi ih prisilili na predaju ili povlačenje.

Time bi Rusija ostvarila prvu veću pobjedu u više pola godine, dok bi se otvorio put osvajanju preostalih urbanih središta u regiji Donecka.

Rusija ojačala snage

"Unatoč značajnim gubicima, neprijatelj je ubacio najspremnije udarne postrojbe Wagnera koje pokušavaju probiti obranu naših trupa i okružiti grad", poručio je ukrajinski general-pukovnik Oleksandr Sirskij na vojnoj platformi za razmjenu poruka.

Foto: Twitter / Tenkovi/Rat u Ukrajini

Ukrajinska vojska ranije je priopćila da je Rusija ojačala svoje snage i da granatira naselja oko Bahmuta.

"Tijekom prošlog dana naši su vojnici odbili više od 60 neprijateljskih napada", priopćila je ukrajinska vojska rano u utorak, referirajući se na situaciju u Bahmutu i prostorima istočno od samoga grada, dodajući da su ukrajinske snage odbile ruske napade na sela Jadhidne i Berhivka na sjevernim prilazima gradu.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da su ruske snage stvorile klin između tih sela dok su pokušavale presjeći cestu zapadno prema Časiv Jaru.

"Južni dio Bahmuta jedino je područje za koje se može reći da je pod ukrajinskom kontrolom. U svim ostalim okruzima situacija je nepredvidiva", naveo je u video komentaru.

"Nemoguće je reći gdje je linija bojišnice"

Ukrajinske snage u regiji Doneck stacionirane su u blatnjavim rovovima nakon što zbog toplijeg vremena više nema smrznutog tla.

"Obje strane ostaju na svojim pozicijama jer, kao što vidite, proljeće znači blato. Stoga je nemoguće krenuti naprijed", rekao je Mikola (59), zapovjednik ukrajinske artiljerijske jedinice na prvoj crti, dok gleda na tabletu koordinate za ispaljivanje projektila.

Foto: Twitter / Rat u Ukrajini/Ilustracija

Reuters je vidio nekoliko vojnih vozila zaglavljenih u blatu. Volodimir, dvadesetpetogodišnji zapovjednik voda, kazao je da su njegovi ljudi spremni djelovati u bilo kakvim vremenskim uvjetima.

"Kada dobijemo metu to znači da je moramo uništiti", kazao je.

SAD planiraju provokaciju u Ukrajini

Ruska vojska, čije su snage popunjene stotinama tisuća vojnih obveznika, intenzivirala je svoje napade duž istočnog fronta, ali su njeni napadi imali visoku cijenu, kažu Ukrajina i njezini saveznici.

"Tamo se vode žestoke borbe. Zapovjedništvo čini sve što može da zaustavi neprijatelja u napredovanju kroz naš teritorij", rekao je ukrajinskoj televiziji Serhij Čerevatij, glasnogovornik ukrajinskih snaga na istoku zemlje.

Rusija je rekla da su njene snage uništile ukrajinsko skladište streljiva u blizini Bahmuta te da su oborile rakete američke proizvodnje i ukrajinske bespilotne letjelice.

Foto: Twitter / Rat u Ukrajini/Ilustracija

Reuters nije mogao verificirati navode s bojišta.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da Sjedinjene Američke Države planiraju provokaciju u Ukrajini korištenjem toksičnih kemikalija.

SAD još nije odgovorio na tu optužbu.

Yellen u Kijevu

Američka ministrica financija stigla je u ukrajinsku prijestolnicu, obećavši pomoć i više mjera s ciljem izolacije Rusije nakon susreta s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i drugim dužnosnicima.

"Amerika će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekla je Yellen ukrajinskom premijeru Denisu Šmihalu.

Yellen je najavila transfer prvih 1,25 milijardi dolara iz najnovije, 9,9 milijardi dolara vrijedne tranše američke gospodarske i proračunske pomoći.

Kopirati
Drag cursor here to close