Intervju

Vučić za CNN: 99% Srba vjeruje da je Kosovo Srbija

Vučić je novinarki spomenuo "sporazum s NATO-om prema kojem Srbija može imati trupe u zoni nadomak administrativnog prijelaza s Kosovom".
Vijesti / Svijet | 03. 10. 2023. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić u ponedjeljak je dao intervju za američki CNN. Razgovor je vodila poznata novinarka Christiane Amanpour.

Odgovarajući na pitanje novinarke, Vučić je rekao da "Srbija uvijek poštuje sve izvještaje Bijele kuće i drugih institucija SAD-a" i dodao da "novi izvještaj nije bio potpuno točan". Washington je, podsjetimo, nedavno upozorio da Srbija gomila vojsku blizu granice s Kosovom nakon napada u kojem su prošle nedjelje ubijeni kosovski policajac i trojica srpskih napadača.

Vučić je novinarki spomenuo "sporazum s NATO-om prema kojem Srbija može imati trupe u zoni nadomak administrativnog prijelaza s Kosovom", prenosi Index.

"Mi smo 2001. godine potpisali aranžman s NATO-om o pristupu Kopnenoj zoni sigurnosti i dogovoreno je da koristimo vojsku bez ikakvih ograničenja. Sada imamo 4400 vojnika u zoni i to je uobičajeno", rekao je Vučić pa dodao kako "vojska prati situaciju na terenu" i da su snage premještene kako bi "bile najkorisnije".

"Želimo veću prisutnost KFOR-a na sjeveru Kosova"

Kaže da nije bilo razloga za brigu i da Srbiji nije potreban sukob s NATO-om, već obrnuto. "Želimo veću prisutnost KFOR-a na sjeveru Kosova. To je jedan od načina na koje bi se povećala sigurnost srpskog naroda na Kosovu", rekao je.

Dodao je da nije podignuta borbena gotovost vojske u blizini administrativne linije.

"Ali ja nisam potpisao ni neki viši stupanj uzbune. Broj ljudstva nije bio veći ni od 60%, što je obično na administrativnoj liniji. Srbija je posljednja zemlja kojoj su bili potrebni incidenti na Kosovu zbog dinamike dijaloga", rekao je Vučić.

"Dijalog je jedino rješenje"

Novinarki je rekao da nije pratila što je EU izvještavala poslije sastanaka s Prištinom i da su "svi međunarodni predstavnici govorili da je Srbija konstruktivna". 

"Ljudi se žele obraniti. Ne možete imati različite pristupe 1989., 1999. i 2023. Dijalog je jedino rješenje", rekao je Vučić. "Srbija je bila potpuno konstruktivna poslije posljednjih razgovora u Briselu", ustvrdio je Vučić.

"Moram poštovati srpski Ustav. Ništa nisam krio. Sve govorim u oči. Uvijek sam govorio istinu. Htjeli smo implementirati sve što smo se dogovorili, ali Priština to nije htjela. Sad odjednom imamo incidente u kojima kao trebamo kriviti Srbiju za sve. Za vrijeme Kurtijeve vlasti, poginuo je jedan Albanac, tri Srbina, 10 Srba je ranjeno", rekao je Vučić.

"Srbija je uvijek spremna pregovarati", dodao je. "Uvijek smo bili konstruktivni i tako će biti i u budućnosti. Morate znati da su svi u EU shvatili da Priština nije spremna formirati ZSO. To je najveća prepreka i žele nastaviti s postupnim etničkim čišćenjem Srba s Kosova. Spremni smo razgovarati o svim problemima. Vjerujem da je mir najbolji interes Srbije i cijele regije", rekao je Vučić.

"99% Srba vjeruje da je Kosovo Srbija"

Na pitanje podržava li ono što je Novak Đoković napisao na kameri u svibnju ove godine (Kosovo je Srbija, Stop nasilju), Vučić je rekao: "Vjerujem da je Novak Đoković rekao nešto iz dubine svog srca. U to vjeruje 99% Srba. Mi političari moramo biti pragmatični i moramo nalaziti rješenja kroz dijalog."

Kopirati
Drag cursor here to close