O dogovoru sa susjedima

Vučić: Srbi i Albanci miljama su daleko od bilo kakvog rješenja

Vučić je novinarima u Beogradu nakon sastanka s kancelarom Austrije Sebastianom Kurzom rekao kako je "za dogovor uvijek potrebno dvoje".
Vijesti / Svijet | 05. 11. 2018. u 18:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbi i Albanci miljama daleko od bilo kakvog rješenja, ali ako uspiju postići kompromis to bi garantiralo mir u narednih 100 godina.

Vučić je novinarima u Beogradu nakon sastanka s kancelarom Austrije Sebastianom Kurzom rekao kako je "za dogovor uvijek potrebno dvoje". 

Prema njegovim riječima, postoji jedinstvena prilika da se problem riješi i povijest ostavi iza.

 Vučić je kazao da je govorio o pojmu razgraničenja Srba i Albanaca s ciljem da se riješi situacija u kojoj u Ustavu Srbije piše jedno, a kad hoće da ode na Kosovo sačekaju ga prelazi i granice. 

Vučić je rekao i to da javnost u Srbiji ne podržava sadašnju politiku vezanu za Kosovo  ali da i druge reforme koje su započete u prethodnih nekoliko godina nisu uživale podršku do njihovog provođenja, prenose beogradski mediji. 

Predsjednik Srbije  indirektno je također potvrdio da će putovati u Pariz na stogodišnjicu obilježavanja završetka Prvog svjetskog rata.

 Na upit o navodnim zahtjevima da ne ide u Pariz, jer je u francuskoj prijestolnici istaknuta zastava države Kosovo, Vučić je kazao kako se „treba razumjeti da se priznanje dogodilo prije deset godina“. 

Upitao je da li Srbija, zbog kosovske zastave u katedrali  Notre Dame, treba sebe izolirati. 

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izrazio je uvjerenje da je moguće doći do rešenja kosovskog pitanja u dijalogu Beograda i Prištine i naglasio da je stav austrijske vlade da treba podržati svaki sporazum koji vodi ka dugoročnom rješenju. 

Kurz je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, rekao da službeni Beč smatra da, ako se dođe do sporazuma koji dugoročno može osigurati mir, neće stati na put tom dogovoru. 

Austrijski kancelar je naglasio da je presudno da se dijalog ne samo nastavi, već i da dođe do uspešnog završetka. 

 Kurz je podsjetio da je pristup EU moguće realizirati samo ukoliko dođe do rješenja kosovskog pitanja.

Kopirati
Drag cursor here to close