Europride

Vučić otkazao, a organizator obznanio detalje

"Od manifestacija na otvorenom prostoru, šetnja će biti održana 17. rujna, a dva koncerta na Kalemegdanu 16. i 17. rujna", rekao je Miletić.
Vijesti / Svijet | 31. 08. 2022. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od organizatora Europridea Goran Miletić poručio je u da će se on održati u Beogradu, usprkos ranijoj odluci predsjednika Aleksandra Vučića o otkazivanju događaja koji se svake godine održava u drugom europskom gradu, prenose beogradski mediji.

Miletić je agenciji Beta kazao da će se održati sve planirane manifestacije od 12. do 18. rujna.

"Od manifestacija na otvorenom prostoru, šetnja će biti održana 17. rujna, a dva koncerta na Kalemegdanu 16. i 17. rujna", rekao je Miletić.

Razočarani 

"Građani su jako razočarani zbog najave zabrane održavanja Europridea i svakako će se okupiti u velikom broju", dodao je Miletić.

Dva dana ranije ravnatelj Beograd Pridea Marko Mihailović kazao je da Vučićeva izjava o otkazivanju Pridea nema pravnu težinu jer odluku o zabrani može donijeti samo ministarstvo unutarnjih poslova.

Nekoliko manjih opozicijskih stranaka u Narodnoj skupštini najavilo je da će pozvati građane na prosvjed 17. rujna ako održavanje Europridea tada bude zabranjeno.

Riječ je o Demokratskoj stranci, pokretu Ne davimo Beograd i Pokretu slobodnih građana.

"Želimo se boriti da svi naši građani, bez obzira na vjersku, nacionalnu i seksualnu pripadnost imaju ista prava garantirana ustavom", kazao je Radomir Lazović, zastupnik pokreta Ne davimo Beograd u Narodnoj skupštini.

Važnije stvari? 

Vučić je u subotu rekao da će Europride biti otkazan ili odgođen, pozivajući se na sigurnosne razloge.

"To ne govorim jer sam jako sretan jer nema parade. Ugrožavamo pravo manjine, ali je država pritisnuta svim mogućim problemima, moramo se baviti i hranom i sušom, energetskim problemima. Jednostavno, u nekom trenutku ne možete sve postići", kazao je Vučić, dodavši i da Europride nije moguć u trenucima "teške krize na Kosovu i Metohiji".

Dan kasnije više tisuća ljudi prosvjedovalo je u Beogradu protiv održavanja Europridea. Premijerka Ana Brnabić, koja je lezbijka, apelirala je pak u utorak na građane da se usredotoče na važnije stvari, dodajući da održavanje povorke ponosa nije tako važna stvar.

Kopirati
Drag cursor here to close