Niger

Vojska izvšila državni udar: Granice zatvorene, predsjednik zatočen

Predsjednikovi gardisti drže predsjednika Nigera Mohameda Bazoumu u palači u glavnom gradu Niameyu, a regionalni čelnici organizirali su brzu posredničku misiju kako bi pokušali spriječiti još jedno potencijalno otimanje vlasti u zapadnoj Africi.
Vijesti / Svijet | 27. 07. 2023. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojska je u zapadnoafričkoj zemlji Nigeru na nacionalnoj televiziji objavila da izvodi državni udar. Izjavili su da su raspustili ustav, suspendirali sve institucije i zatvorili granice zemlje.

Predsjednikovi gardisti drže predsjednika Nigera Mohameda Bazoumu u palači u glavnom gradu Niameyu, a regionalni čelnici organizirali su brzu posredničku misiju kako bi pokušali spriječiti još jedno potencijalno otimanje vlasti u zapadnoj Africi, prenosi Index.hr

Osude 

Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok ECOWAS osudili su ono što su nazvali pokušajem državnog udara, pozivajući pobunjenike da oslobode Bazouma i vrate se u vojarne. Sjedinjene Države pozvale su na oslobađanje predsjednika, a Europska unija, Ujedinjeni narodi, Francuska i drugi osudili pobunu i rekli da zabrinuto prate događaje.

U televizijskom obraćanju jučer, pukovnik Amadou Abdramane, zajedno s devetoricom drugih uniformiranih vojnika iza njega, izjavio je: "Mi, snage obrane i sigurnosti odlučili smo okončati režim koji poznajete. Uzrok tome je kontinuirano pogoršanje sigurnosne situacije i loša ekonomska i socijalna situacija".

Video: Niger soldiers say President Bazoum has been removed, borders closed • FRANCE 24 English

Također je rekao da su sve institucije zemlje suspendirane i da će šefovi ministarstava brinuti o svakodnevnim poslovima.

"Sve vanjske partnerske zemlje mole se da se ne miješaju. Kopnene i zračne granice su zatvorene dok se situacija ne stabilizira", nastavio je Abdramane i dodao da će noćni policijski sat biti na snazi od 22 sata do 5 ujutro do daljnjeg. Rekao je i da vojnici djeluju u ime Nacionalnog vijeća za zaštitu domovine (CNSP).

Američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken uvjetovao je nastavak pružanja pomoći Nigeru očuvanjem demokracije u toj afričkoj zemlji, priopćio je State Department.

Duboko zabrinuti 

"Čvrsto gospodarsko i sigurnosno partnerstvo Sjedinjenih Država i Nigera ovisi o očuvanju demokracije i poštovanju vladavine prava i ljudskih prava", rekao je Blinken u telefonskom pozivu nigerskom predsjedniku Mohamedu Bazoumu, kojega su zadržali pripadnici predsjedničke garde.

Washington osuđuje pokušaj preuzimanja vlasti silom i svrgavanja ustavnog poretka, dodao je američki državni tajnik, stoji u priopćenju. Blinken je naglasio i čvrstu podršku Washingtona predsjedniku Mohamedu Bazoumu i demokraciji u Nigeru, priopćio je State Department.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres oštro osuđuje neustavnu promjenu vlasti u Nigeru, priopćio je njegov glasnogovornik nakon što je vojska objavila da je svrgnula s vlasti predsjednika Mohameda Bazouma.

Guterresov glasnogovornik Stéphane Dujarric priopćio je da je glavni tajnik UN-a duboko zabrinut zbog toga što članovi predsjedničke garde drže u zatočeništvu predsjednika Bazouma. Guterres poziva na trenutačni prekid svakog djelovanja koje narušava demokratske principe u Nigeru, dodao je Dujarric.

Niger, čija je povijest obilježena državnim udarima, jedan je od zadnjih saveznika zapadnih zemalja na području Sahela opustošenog džihadističkim nasiljem, i čije su se dvije susjedne države, Mali i Burkina Faso, u kojima je nakon puča na vlasti vojska, okrenule prema drugim partnerima, među kojima je i Rusija.

U susjednom Maliju, pak, snažno naoružani ruski plaćenici Wagnera pomažu vojnom režimu u borbi protiv džihadističkih pobunjenika. Situacija u Nigeru tako sada postaje jedna od glavnih tema Zapada zbog Wagnerove aktivnosti i nestabilnosti u regiji Sahel.

Kod Putina 

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji želi proširiti ruski utjecaj u Africi, ugostit će afričke vođe danas u St. Petersburgu. Ekonomska zajednica Zapadne Afrike (ECOWAS) izjavila je da najjače osuđuje pokušaj preuzimanja vlasti silom u Nigeru. U ime ECOWAS-a, predsjednik Benina Patrice Talon stigao je u glavni grad Niamey u mirovnoj misiji.

Talon je rekao da će se koristiti sva sredstva, ako je potrebno, kako bi se obnovio ustavni poredak u Nigeru, ali idealno bi bilo da se sve obavi mirno i u harmoniji.

Ranije jučer, mnoštvo u Niameyu izašlo je na ulice u znak podrške Bazoumu. Reporter BBC-ja također je vidio snažno naoružane snage lojalne predsjedniku postavljene oko nacionalnog radija i televizije. Grad je uglavnom bio miran, iako su vojnici koji su izveli puč pucali kako bi razbili prosvjede.

Niger se bori s dvije islamističke pobune - jedne na jugozapadu koja je 2015. godine krenula iz Malija, a druge na jugoistoku koja uključuje džihadiste bazirane u sjeveroistočnoj Nigeriji.

Militantne skupine povezane s Al Kaidom i Islamskom državom aktivne su u toj afričkoj zemlji. Predsjednik Bazoum, koji je demokratski izabran 2021. godine, blizak je saveznik Francuske i drugih zapadnih zemalja. Niger je doživio četiri puča od neovisnosti od Francuske 1960. godine, kao i brojne druge pokušaje pučeva.

Kopirati
Drag cursor here to close