Rusi i Amerikanci u kući

Vlasti uhitile 'izdajnika', smiruje se u Kazahstanu, prepucavanja između Rusa i Amerikanaca

Vlasti u Kazahstanu uhitile su Karima Masimova, bivšeg čelnika komiteta nacionalne sigurosti, pod sumnjom za izdaju
Vijesti / Svijet | 08. 01. 2022. u 12:06 Fena
Ruske trupe interveniraju u Kazahstanu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti u Kazahstanu uhitile su Karima Masimova, bivšeg čelnika komiteta nacionalne sigurosti, pod sumnjom za izdaju, priopćio je komitet u subotu.

Masimov, koji je smijenjen prošlog tjedna dok su prosvjedi bjesnili tom zemljom centralne Azije, uhićen je skupa s nekoliko ostalih dužnosnika, navodi Komitet za nacionalnu sigurnost u priopćenju. Oni nisu imenovani, niti su pruženi drugi detalji.

Reuters nije bio u stanju da odmah kontaktira Masimova.

Desetine ljudi su poginuli i javne zgrade širom Kazahstana su demolirane i spaljene u najtežem nasilju tijeokom 30 godina neovisnosti te bivše sovjetske republike.

Nakon nekoliko dana nasilja, izgleda da su snage sigurnosti povratile kontrolu nad najvećim gradom Almatyjem do petka. Predsjednik koji uživa rusku podršku, Kasim-Džomart Tokajev, objavio je da je naredio vojnicima da otvaraju vatru po demonstrantima kako bi suzbili nemire.

Video: Zašto je došlo do prosvjeda u Kazahstanu 

Na poziv Tokajeva, vojni savez pod ruskim vodstvom poslan je u Kazahstan u vrijeme visokih napetosti između Istoka i Zapada i dok se Rusija i Sjedinjene Države pripremaju za razgovore u narednom tjednu o ukrajinskoj krizi.

Masimov se u široj javnosti smatra bliskim saveznikom bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva. On je bio premijer u dva navrata i služio je kao čelnik predsjedničke administracije pod Nazarbajevim.

Nazarbajev (81) bio je najdugotrajniji vladar bivše sovjetske republike dok nije predao predsjedničku poziciju Tokajevu u 2019. Vjeruje se da je njegova obitelj zadržala utjecaj u Nur-Sultanu, gradu izgrađenom s namjerom da postane državna prijestolnica koji nosi njegovo ime, prenosi Reuters.

Blinken o ruskoj vojsci u Kazahstanu: Kada su Rusi u vašoj kući, poslije ih je teško izbaciti

Američki državni tajnik Antony Blinken izrazio je zabrinutost zbog dolaska ruskih vojnika u Kazahstan, rekavši da će se oni teško povući.

“Lekcija iz novije povijesti je da kada su Rusi u vašoj kući, ponekad ih je veoma teško izbaciti”, upozorio je državni tajnik na konferenciji za novinare u Washingtonu, prenosi Beta.

Video: Ruske zračno-desantne snage odlaze u Kazahstan

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije ocijenilo je da je Blinken o događajima u Kazahstanu govorio u, kako je navedeno, “svom tipično bezobraznom maniru”.

Rusko ministarstvo je u priopćenju na Telegramu istaknulo da je Blinken zlonamjernom opaskom prokomentirao ''apsolutno legitiman odgovor ODKB na poziv kazahstanskog rukovodstva da pruži pomoć u osiguravanju sigurnosti Kazahstana”, prenosi Tanjug.

''Ako Antony Blinken toliko voli sate povijesti, onda neka ima u vidu sljedeće: kada su Amerikanci u vašoj kući, možete teško ostati živ, ne biti opljačkan ili silovani“, navodi Ministarstvo, prenose RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo ocjenjuje da je to vidljivo u svih 300 godina američke državnosti, dodajući da o tome mnogo govore slučajevi, kako je navedeno, “sjevernoameričkih Indijanaca, Korejaca, Vijetnamaca, Iračana, Panamaca, Jugoslovena, Libijaca, Sirijaca i mnogih drugih nesretnika”, koji nisu imali sreće da u njihovu kuću dođu “ti nezvani gosti”, misleći pri tom na ruske snage.

Kopirati
Drag cursor here to close