Fetullah Gulen

Vlasnik sarajevske škole stoji iza udara u Turskoj?

Vijesti / Svijet | 17. 07. 2016. u 16:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muslimanskog svećenika Fetullah Gulen koji godinama živi u SAD, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan smatra svojim zakletim neprijateljem. Čim je stigao na aerodrom u Istanbulu u subotu poslije pokušaja puča, Erdogan je optužio Gulena i njegov pokret Hizmet da stoje iza pokušaja njegovog svrgavanja sa vlasti, što je Gulen negirao.

Gulen, 75-godišnji muslimanski propovjednik, od 1999. godine živi u Pokonosu, planinskoj oblasti u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, na sjeveroistoku SAD.

On je na čelu pokreta Hizmet (Služba, u prijevodu sa turskog), veoma utjecajnog u Turskoj, čije se vjerske škole, nevladine organizacije i kompanije nalaze širom svijeta.

Hizmet je, po riječima Sema Brenana iz američkog Centra za strateške i međunarodne studije, sličan američkim Mormonima po misionarskom mentalitetu, poduzetničkom duhu i unutarnjoj poslovnoj suradnji, kao i po posvećivanju mnogo vremena i sredstava služenju zajednici, piše B92.

Gulen je u subotu ujutro osudio pokušaj puča kojeg je Erdogan nazvao "pobunom u kojoj paralelna država ima svoj udio", izravno time aludirajući na Gulena.

Na pitanje novinara New York Timesa jesu li su neke od njegovih pristalica sudjelovale u pokušaju vojnog udara, Gilen je odgovorio da ne zna tko su njegove pristalice i da ne može  govoriti o njihovoj umiješanosti, jer 30 godina živi daleko od Turske.

On je takođe ocijenio da je "moguće" da je sam Erdogan inscenirao puč, ali je odbio da "iznosi optužbe bez dokaza".

"Neki lideri organizuju lažne samoubilačke napade da bi učvrstili svoju vlast i imaju u glavi takav scenarij", rekao je Guilen.

U intervjuu za britanski "Guardian", Gulen je naveo da "postoji mogućnost da je pokušaj puča lažiran kako bi za njega bili optuženi sljedbenici Hizmeta".

Erdogan i Gulen bili su saveznici dok je turski predsjednik pomoću imamovog utjecaja učvršćivao svoju vlast, ali je Gulen postao "državni neprijatelj broj jedan" poslije korupcijskog skandala 2013. godine, koji je dirnuo u Erdoganov intimni krug.

Gulen je 1999. otišao u SAD pošto je u Turskoj optužen za izdaju, i živi povučeno, rijetko se pojavljuje u javnosti i skoro nikada ne daje intervjue. Njegov pokret je mješavina sufističkog misticizma i međuljudske harmonije, zasnovane na islamu.

On propovjeda otvorenost religije ka obrazovanju i znanosti, kao i međuvjerskom dijalogu, zbog čega ima miljune sljedbenika, ali izaziva i sumnjičavost zagovornika sekularizma u Turskoj.

Erdogan je nakon razlaza s Gulenom uklonio pristalice Hizmeta iz vojske i zatvorio njegove škole, a otpustio je i više hiljada policajaca.

Turska agencija Anadolija navodi da je oko 1.800 osoba, među kojima i 750 policijskih časnika i 80 vojnika, uhićeno u poslednje dvije godine, u sklopu kampanje protiv Gulenovog pokreta, a 280 i dalje u zatvoru čeka suđenje.

Podsjećamo, da su mediji navodili kako je upravo Gulen i njegov pokret Hizmet vlasnik sarajevske škole koju je pohađao tragično preminuli dječak Mahir Rakovac. Ova međunarodna škola našla se u središtu skandala nakon što se Rakovac ubio skokom sa zgrade. Mediji su tada iznijeli činjenice da je dječak bio zlostavljan od strane svojih vršnjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close