Izbori u susjedstvu

Tko glasa za Vučića? - 'Vjerujem svomu predsjedniku i vjerujem da ću uspjeti preživjeti'

Unatoč teškim vremenima, njezina potpora Vučiću uoči nedjeljnih parlamentarnih i lokalnih izbora nepromijenjena je.
Vijesti / Svijet | 14. 12. 2023. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz jednokratne isplate pomoći, povećanje mirovina i neumorna pojavljivanja u državnim medijima, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nastoji ostvariti još jednu pobjedu na izborima u nedjelju oslanjajući se uglavnom na svoju ruralnu i siromašnu bazu, prenosi Hina.

Među njima je i Jovanka Cvejić, 81-godišnja umirovljenica iz Beograda, koja već dugo svojom mirovinom pokušava spajati kraj s krajem.

Ova godina bila joj je pogotovo teška jer joj je prosječna inflacija od 12 posto smanjila kupovnu moć pa joj jedan odlazak u trgovinu pojede gotovo trećinu prihoda.

Unatoč teškim vremenima, njezina potpora Vučiću uoči nedjeljnih parlamentarnih i lokalnih izbora nepromijenjena je.

'Vjerujem da ću preživjeti'

- Vjerujem svomu predsjedniku i vjerujem da ću uspjeti preživjeti, kazala je za agenciju France presse (AFP).

U posljednjem desetljeću Vučić se jako oslanja na takve glasove kako bi učvrstio svoju kontrolu nad Srbijom.

Iako ga prezire urbana, srednja klasa zbog navodnog autokratskog stiska nad srpskim institucijama, Vučić je i dalje omiljen među siromašnim i ruralnim biračima u zemlji koji ga smatraju jamcem stabilnosti, ocjenjuje AFP.

Deseci tisuća ljudi izlazili su na ulice velikih gradova ranije ove godine u prosvjedima nazvanim "Srbija protiv nasilja" nakon pokolja u beogradskoj osnovnog školi i ubojstava u selima oko Mladenovca. Demonstracije su se ubrzo pretvorile u protuvladine skupove i trajale su mjesecima.

Labava proeuropska koalicija oporbenih stranaka "Srbija protiv nasilja" izrasla iz tih prosvjeda udružila se u nadi da će na izborima poraziti Vučićevu vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS).

Prijevremeni parlamentarni izbori, uobičajena praksa vladajućeg SNS-a, raspisani su za 17. prosinca. Istodobno će se birati zastupnici u Skupštini Vojvodine i vijećnici u 65 općina i gradova, među kojima je i Beograd.

Vučić dominira, oporba sumnja u prijevare

Iako Vučić neće biti na glasačkim listićima na nedjeljnim izborima, oni su referendum o predsjedniku i njegovoj vladajućoj stranci.

- Vjerujem da će se Srbija prestati razvijati ako naš predsjednik ode, rekla je Milica, aktivistica SNS-a koja nije željela reći svoje prezime.

Predizborne ankete pokazuju da će SNS ponovno pobijediti i ostati na vlasti.

- Medijska mašinerija koja prikazuje veselu viziju budućnosti u kombinaciji s vladom koja maše novcem za povećanje mirovina, nešto je što očito donosi uspjeh, rekao je Vojislav Mihailović, analitičar beogradskog Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Vrlo stari i vrlo siromašni

S obzirom na to da su srbijanski mediji uglavnom pod njegovom kontrolom, Vučić ima odriješene ruke da neprekidno biračima upućuje poruke o isplatama i dizanju mirovina.

U listopadu su mirovine povećane za 5,5 posto, uz obećanja vlade da će nakon Nove godine uslijediti još jedno usklađivanje.

Porast je dobrodošlo olakšanje za siromašne umirovljenike koji u prosjeku moraju živjeti s oko 320 eura mjesečno.

Svaki srbijanski umirovljenik dobio je u studenome i jednokratnu pomoć od oko 20.000 dinara (170 eura).

Vlada se međutim ne umiljava samo starijima jer Vučić obećaje i svim srednjoškolcima u Srbiji - a ima ih 235.000 - jednokratnu isplatu od 10.000 dinara (85 eura).

Ti će potezi uslijediti nakon sličnog programa po kojem je država isplatila roditeljima s djecom mlađom od 16 godina isti iznos i kampanje kojom su snižene cijene odabrane robe u trgovinama.

No velika potrošnja morat će se platiti, upozoravaju ekonomisti, pa će Srbija vjerojatno morati uzeti zajmove za financiranje pomoći dok se bori s inflacijom i slabim gospodarskim rastom.

- Mi nemamo taj novac, naglasila je za AFP Danica Popović, umirovljena profesorica ekonomije na beogradskom sveučilištu.

- To je kupovanje glasova, a cilj je uhvatiti što više birača u mrežu vladajuće stranke, dodaje.

No Vučić je izrazito popularan među starijih građanima, rekao je Mihailović, ističući da upravo ta skupina ostaje i baza glasova za Vučićev SNS.

- U Vučiću vidim sigurnost i poštenje, kazao je Milomir Petrović, 76-godišnji umirovljenih iz sela Dljin.

- Bilo je boljih vremena, ali sjećam se i lošijih. Sada mogu dobro živjeti, normalno.

Kopirati
Drag cursor here to close