Slučaj Khashoggi

Više od 40 američkih zastupnika traže uvođenje sankcija Rijadu

Više od 40 američkih zastupnika traže uvođenje sankcija Rijadu, zbog slučaja nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija.
Vijesti / Svijet | 19. 10. 2018. u 08:07 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijska Arabija

Više od 40 američkih zastupnika traže uvođenje sankcija Rijadu, zbog slučaja nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Naime, Predstavnički dom SAD-a pozvao je na snažne i sveobuhvatne sankcije Saudijskoj Arabiji ako se utvrdi uloga te zemlje u slučaju Khashoggi.

U pismu Predstavničkog doma upućenom predsjedniku Donaldu Trumpu traži se da se slučaj Khashoggija istražuje u okviru "Zakona Magnitsky", po kojem se nameću sankcije onima koji krše ljudska prava u Rusiji i drugim zemljama.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump je izjavio u četvrtak navečer kako vjeruje da je novinar Jamal Khashoggi mrtav.

"Vjerujem da je on mrtav, ukoliko se ne dogodi veliko čudo. Radi se o obavještajnim informacijama", kazao je Trump.

Najavio je i "vrlo ozbiljne" posljedice ako Rijad bude odgovoran za nestanak Khashoggija i moguću smrt.

Novinar i kolumnista lista The Washington Post nestao je 2. listopada nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktualna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list Al Watan, koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.

Fotografija Mutreba jedan je od najupečatljivijih dokaza

Pomoćnik saudijskog prestolonasljednika Maher Abdulaziz Mutreb, osumnjičen u slučaju Khashoggi, prikazan je kako ulazi u saudijski konzulat.

Kako navodi list The New York Times, pozivajući se na fotografiju koju je u četvrtak objavio turski list Sabah, Mutreb je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu samo nekoliko sati prije nego je novinar Jamal Khashoggi nestao unutar zgrade.

Na fotografiji sa sigurnosnog video snimka može se vidjeti Mutreb na dan nestanka novinara Jamala Khashoggija. Pomoćnik saudijskog princa se vidi na snimcima u hotelu, izvan konzulata, na aerodromu i izvan rezidencije konzula.

Američki list navodi da je ova fotografija Mutreba jedan je od najupečatljivijih dokaza, koji su dosad povezivali nestanak Khashoggija i njegovu moguću smrt, sa saudijskim princom Mohammedom bin Salmanom.

List navodi da je Sabah objavio fotografije Mutreba izvan rezidencije saudijskog konzula, kako napušta hotel s velikim koferom te sa aerodroma u Istanbulu dok napušta Tursku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close