Od početka rata

Više od 330 ruskih diplomata protjerano iz Europe

Europska unija je jedan broj ruskih diplomata koji rade u Bruxellesu proglasila personama non grata, objavio je visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.
Vijesti / Svijet | 07. 04. 2022. u 11:28 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 330 ruskih diplomata protjerano je iz europskih zemalja otkako je Rusija započela rat protiv Ukrajine 24. veljače.

Većina zemalja je kao razlog protjerivanja navela kršenje Bečke konvencije, prijetnje sigurnosti i navodnu špijunažu od ruskih diplomata, dok su ih ostale proglasile personama non grata kako bi pokazali solidarnost s Ukrajinom.

Nakon objavljivanja snimaka iz ukrajinskog grada Buče, koje su mnogi opisali kao "užasavajuće i žalosne za čovječanstvo", Njemačka, Francuska i Italija su ubrzale svoje akcije protiv Rusije.
Ukupno 150 ruskih diplomata protjerano je do 1. travnja, dok je neposredno nakon nedavnog objavljivanja slika stradalih civila u Buči protjerano još 182.

Europska unija je jedan broj ruskih diplomata koji rade u Bruxellesu proglasila personama non grata, objavio je visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Italija je odlučila protjerati 30 ruskih diplomata zbog zabrinutosti za "nacionalnu sigurnost" dok traje rat Rusije protiv Ukrajine, pojasnio je ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da je Njemačka odlučila protjerati desetine ruskih diplomata kao odgovor na "ratne zločine počinjene u Ukrajini".

Francuska je objavila svoju odluku o protjerivanju "mnogih ruskih diplomata" nekoliko sati nakon što je predsjednik Emmanuel Macron pozvao na nove sankcije u svjetlu navodnih zločina koje su počinile ruske snage u Buči, u blizini ukrajinskog glavnog grada Kijeva. Mediji su prenijeli da je riječ o 35 ruskih diplomata.

Španjolska je odlučila da protjera oko 25 ruskih diplomata i osoblja veleposlanstva, a Poljska 45 zbog sumnje na spijunažu.

Slovenija, Danska, Švedska, Letonija, Bugarska, Slovačka, Belgija, Nizozemska, Češka, Bugarska i Sjeverna Makedonija takođe su među europskim državama koje su protjerale ruske diplomate.

Rat Rusije i Ukrajine, koji je počeo ruskim napadom 24. veljače, izazvao je međunarodnu osudu, doveo do financijskih sankcija Moskvi i podstakao egzodus globalnih tvrtki iz Rusije.
Podaci Ujedinjenih nacija pokazuju kako su tijekom rusko-ukrajinskog rata u Ukrajini poginula najmanje 1.563 civila, a 2.213 ih je ranjeno. U susjedne zemlje izbjeglo je više od 4,3 milijuna civila.

Kopirati
Drag cursor here to close