Na 20 lokacija

Više od 30 šumskih požara bjesni na sjeveru Španjolske

Nekoliko stotina hektara šumskog zemljišta uništeno je u požarima, dok je u sjevernoj regiji Baskiji uništeno 110 hektara šumskog zemljišta u blizini grada Muskiza.
Vijesti / Svijet | 05. 03. 2019. u 15:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službe za izvanredne situacije u sjevernoj španjolskoj regiji Asturias potvrdile su da se još bore s 37 šumskih požara na 20 različitih lokaliteta.

Izvještaj je uslijedio nakon što su vatrogasci i pripadnici španjolske Postrojbe za hitni odgovor (UME) proveli jučerašnji dan radeći na suzbijanju 139 požara koji su izbili u toj regiji u nedjelju popodne.

Predsjednik regionalne skupštine Asturiasa, Guillermo Martinez, izjavio je a je više od 80 posto požara namjerno izazvano.

Regionalna tužiteljska služba objavila je da će pokrenuti punu istragu uzroka izbijanja požara i o načinima na koji se borilo protiv njih, dok su ekološke grupe optužile regionalne vlasti da su pretolerantne prema farmerima koji pale grmlje kako bi omogućili ispašu za svoje krave i ovce.

Ekološki koordinator za Asturias, jedna od regionalnih najvećih ekoloških grupa, vjeruje da je odluka donesena u 2017. da se omogući životinjama ispaša na prethodno spaljenom šumskom zemljištu stvorila "kulturu požara".

Više od 400 vatrogasaca i vojnika trenutno se bore protiv raznih požara uz pomoć devet zrakoplova, i oni neprekidno rade jer se očekuje da snažni vjetrovi zahvate regije u utorak navečer, koji bi pomogli u širenju požara.

Nekoliko stotina hektara šumskog zemljišta uništeno je u požarima, dok je u sjevernoj regiji Baskiji uništeno 110 hektara šumskog zemljišta u blizini grada Muskiza, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close