Prije Uskrsa

Više od 150 kršćanskih svećenika poziva na prekid vatre u Gazi

Pismo za prekid vatre u Gazi i obustavu prodaje oružja Izraelu, potpisali su kardinal Katoličke crkve, četiri nadbiskupa, kao i mnogi biskupi, predstavnici udruženja i kršćanske zajednice.
Vijesti / Svijet | 29. 03. 2024. u 13:40 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije Uskrsa, svetog praznika kršćana, više od 150 predstavnika crkava, vjerskih organizacija i zajednica iz cijelog svijeta pozvalo je na trajni prekid vatre u Gazi i obustavu prodaje oružja Izraelu.

Milosrđe prema onima koji pate

Pismo, koje je objavila američka platforma pod nazivom "Crkve za mir na Bliskom istoku" za prekid vatre u Gazi i obustavu prodaje oružja Izraelu, potpisali su kardinal Katoličke crkve, četiri nadbiskupa, kao i mnogi biskupi, predstavnici udruženja i kršćanske zajednice.

"Dok se sjećamo posljednje patnje Isusa Krista na zemlji solidarni smo i sa onima koji pate u Svetoj zemlji", navedeno je u pismu.

Navedeno je da kršćanska vjera savjetuje da se pokaže milosrđe prema onima koji pate.

U pismu je navedeno da političari šute o izraelskim napadima u Gazi i molbi Palestinaca za pomoć, te da je u izraelskim napadima u Gazi svakog dana stradalo u prosjeku 200 ljudi.

Genocid

"Masakr se nastavlja uprkos tome što se svaki dan izvlači sve više ljudi ispod ruševina, a raseljeno je više od 1,8 milijuna ljudi. Prema ocjeni Palestinaca, Južnoafrikanaca i stručnjaka širom svijeta, ono što se događa u Gazi nije ništa drugo do genocid", naveli su.

U pismu je naglašeno da crkve ne mogu šutjeti o tome što se događa u Gazi.

Pozivaju zemlje potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, posebno Izrael, SAD i Veliku Britaniju, da ispune svoje obveze.

U pismu, u kojem se također navodi da zarobljenici treba da budu pušteni, zajedno pozivaju na sveobuhvatan i trajni prekid vatre".

U pismu se također pozivaju politički lideri širom svijeta da prekinu sukob i utiru put miru, te se ističe da neophodnu humanitarnu pomoć za Gazu treba odmah pružiti.

Kopirati
Drag cursor here to close