Mora se osigurati zaštita

Vijeće sigurnosti glasuje o nadzoru evakuacije iz Alepa

Vijesti / Svijet | 18. 12. 2016. u 09:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće sigurnosti UN-a u nedjelju bi trebalo glasovati o francuskom prijedlogu rezolucije kojom se promatračima UN-a želi omogućiti nadzor evakuacije iz opkoljenih područja sirijskog grada Alepa te zaštitu civila koji tamo ostaju.

Nacrtom teksta, koji je Reuters imao na uvid, naglašava se da evakuacija civila mora biti dobrovoljna te da krajnje odredište mora biti prema izboru civila.

Zaštitu se mora osigurati svim civilima, odnosno onima koji su odabrali ili su prisiljeni na evakuaciju, kao i onima koji su odlučili ostati u svojim domovima.

Glasovanje je zakazano za nedjelju ujutro, rekli su diplomati, piše Hina.

Sirijska vojska obustavila je evakuacije u petak jer navodno "pobunjenici nisu poštovali uvjete sporazuma". No, Sirijski opservatorij za ljudska prava kaže da je evakuacija istočnih dijelova Alepa prekinuta zbog zahtjeva da se evakuiraju i stanovnici šjitskih sela, naklonjenih Asadu, koja su opkolili sirijski pobunjenici.

Nije sasvim jasno kako će o francuskom prijedlogu rezolucije glasovati Rusija, koja je kao saveznica Asada svojim zračnim udarima pridonijela uspjehu sirijske vojske da ofenzivom osvoji cijeli Alep. Rusija je od početka rata 2011. šest puta stavila veto na rezolucije UN-a o ratom zahvaćenoj Siriji.

Predloženom rezolucijom od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona traži se da se na teren razmjesti humanitarno osoblje UN-a kako bi se proveli neutralni nadzor i izravna promatranja, donijela izvješća o evakuaciji iz opkoljenih dijelova Alepa i zaštitili civili unutar tog grada.

Nacrtom se zahtjeva da sve strane omoguće potpun, neposredan, bezuvjetan, siguran i neometan pristup UN-u i njegovim partnerima u cijeloj Siriji.

Humanitarne organizacije UNHCR i Crveni križ dramatičnim su upozorenjima u subotu pozvali strane da žurno dogovore hitnu evakuaciju radi spasa "tisuća života" iz Alepa, prenose agencije. Svim civilima mora odmah biti dopušten izlazak iz istočnog Alepa i sirijski rat mora prestati kako bi se spriječile patnje drugdje, rekao je visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi.

Procjenjuje se da je oko 40.000 civila ostalo u posljednjem području koji su držali pobunjenici u Alepu s oko 1500 do 5000 boraca i njihovih obitelji, rekao je UN-ov posebni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura.

Kopirati
Drag cursor here to close