Turska

VIDEO| Započela okrutna odmazda prema pučistima, smijenjene tisuće sudaca i vojnika

Vijesti / Svijet | 16. 07. 2016. u 14:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je sinoćnji vojni udar propao, turske vlasti smijenile su s dužnosti 2745 sudaca.

Turska državna novinska agencija Anadollija javila je da su svi vojnici umiješani u pokušaj vojnog udara u vojnom stožeru prijestolnici u Ankari prebačeni u pritvor.

U agencijskoj vijesti se navodi da će antiteroristička policija provesti "detaljnu pretragu" vojnog stožera.

Turske vlasti smijenile su s dužnosti 2745 sudaca objavila je turska televizija NTV, pozivajući se na priopćenje Visokog vijeća sudaca i tužitelja (HSYK).

Smijenjeno je i pet članova tog Vijeća, najvišeg sudskog tijela u Turskoj, piše turska nacionalna novinska agencija Anadolija, prenosi Reuters.

Turski premijer Binali Yildirim objavio je kako je situacija u zemlji sada u potpunosti pod kontrolom državnih vlasti.


U obraćanju medijima u Ankari, premijer je kazao da je ozlijeđeno oko 1440 ljudi te kako je uhićeno 2839 vojnika, i to zbog sumnje da su sudjelovali u pokušaju puča.

Na internetu su se pojavile dramatične snimke koje prikazuju uhićenja vojnika u stožeru te u prostorijama turskog CNN-a kojeg su tokom noći zauzele pobunjeničke snage.

Nakon pada državnog udara u zgradu televizijske postaje ušle su snage sigurnosti nakon čega su uslijedila uhićenja.

Kakva kazna im slijedi?

Do sada je izvjesno da će pučisti odgovarati za izdaju, a premijer je istaknuo kako nitko od njih nije dostojan vojnog čina što ga je do tada nosio. Dobit će pravednu kaznu, dodao je.

Premijer je pozvao i građane da mir i dostojanstveno ponašanje. No, prema pučistima već je poduzeta okrutna odmazda o čemu svjedoče i brojne fotografije objavljene na društvenim mrežama.

Kopirati
Drag cursor here to close