Balkanski odgoj

VIDEO | Proslava u Srbiji: Desetogodišnjaci u 'vlakiću' s učiteljicom pjevali 'Ne volim te Alija, zato što si Balija'

Prema saznanjima Nova.rs, u pitanju je bila završna priredba svih četvrtih razreda ove škole na kojoj je prisustvovalo stotinjak djece i četiri učitelja.
Vijesti / Svijet | 22. 06. 2022. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada, desetogodišnjoj djeci puštana je pjesma “Ne volim te Alija, zato što si Balija” u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima. Na video snimci proslijeđenom na roditeljsku viber grupu, djeca od desetak godina 'đuskaju' uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini, slave topovi "bestrzajci" i sve to u vlakiću koji predvodi učiteljica.

Prema saznanjima Nova.rs, u pitanju je bila završna priredba svih četvrtih razreda ove škole na kojoj je prisustvovalo stotinjak djece i četiri učitelja.

Na snimci iz svečane sale škole se vidi kako uz prve taktove pjesme Baje malog Knindže „Oj, Alija odnijela te voda …“, djeca počinju plesati, a potom im se pridružuje učiteljica koja ih poziva u “vozić”. Na daljnje stihove, u kojima se nabrajaju gradovi gdje su počinjeni ratni zločini, učiteljica i sama počinje plesati, predvodeći vlakić razigranih desetogodišnjaka. Djeca su se tako veselila uz stihove u kojima se slavi zločin nad tisuće Prijedorčana koji su ubijeni, nestali ili završili u logorima, podsjeća na “pobjedu” u Kozarcu koji je bukvalno sravnjen sa zemljom i veliča sudbina Višegrada, u kom su Bošnjaci spaljivani u živim lomačama, prenosi N1.

Sudeći prema snimci, većina četvrtaka nije znala riječi spomenute pjesme niti su, očigledno, bili svjesni o čemu ona govori. Direktorica škole Zorica Đurić, koja je za cijeli događaj saznala od portala Nova.rs, rekla je da je u pitanju nesmotren incident i da nitko od prisutnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao djeci.

“U priredbi su sudjelovala djeca iz četiri razreda i postojao je dogovor da svaki razred ima prava na po tri pjesme. Pjesme su sami birali i puštali učenici i većina je bila potpuno primjerena njihovom uzrastu. Nažalost, ova pjesma je puštena bez ičije suglasnosti, ali od buke i galame koju su učenici stvarali, nitko od učitelja nije ni mogao čuti riječi”, kaže direktorica za Nova.rs, napominjući da nitko iz kolektiva OŠ “Vasa Stajić” ne podržava govor mržnje prema bilo kome.

“U pitanju su učitelji s višegodišnjim iskustvom u prosvjeti, mnogu od njih su pred mirovinom i nitko od njih nije ni čuo za Baju malog Knindžu, a kamoli da bi ovakav sadržaj puštali našim đacima”, kazala je direktorica, koja je odmah po saznanju okupila cijeli kolektiv i istražila o čemu je riječ.

“Nažalost, mi ne možemo uticati na to šta djeca slušaju kod kuće i šta im roditelji puštaju. Zaista je u pitanju samo nemili događaj, ali apsolutno mogu garantirati za cijeli kolektiv škole da ne bi ništa slično uradili“, kaže Zorica Đurić.

Snimku možete pogledati na ovom linku.

Kopirati
Drag cursor here to close