Detektor

VIDEO | Od Modriče do ruskog dobrovoljca

Dario Ristić ponovo je otišao na put u inozemstvo samo nekoliko tjedana nakon što se vratio kući u Modriču iz višegodišnjeg izbivanja u Švicarskoj.
Vijesti / Svijet | 14. 05. 2024. u 14:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muškarac iz Modriče mjesecima detaljno izvještava o svom putu do prve linije fronta u Ukrajini. Na videima i fotografijama – od regrutacije i obuke u Rusiji i Ukrajini sve do regije Donjeck – otkriva svoje lice, ali krije ime. Detektor je objavio kako sada može otkriti identitet ovog pripadnika jedinice ''Permski medvjedi'' u kojoj se bore i dobrovoljci iz Srbije uz prijetnje da će nakon Ukrajine vratiti srpske svetinje.

Planovi za povratak

Dario Ristić ponovo je otišao na put u inozemstvo samo nekoliko tjedana nakon što se vratio kući u Modriču iz višegodišnjeg izbivanja u Švicarskoj. Njegov otac kaže da je tamo bio u zatvoru. Danas se pribojava hoće li se Dario ovoga puta vratiti.

U naselju iz kojeg je otišao čini se da susjedi znaju da je Dario otišao u Rusiju. Ljubomir je od drugog sina saznao da je Dario već dobio rusko državljanstvo ali i da uskoro planira doći u Modriču.

Ali objave iz Rusije i Ukrajine govore o drugačijem povratku od onoga kakvom se nada Ljubomir.

U videima koji su objavljeni na aplikaciji Telegram često se spominje Modriča. U jednom od videa koji je podijelio, Dariov suborac iz Srbije iznosi planove o povratku u svoju domovinu.

''Kada budemo ovdje završili s ovim NATO fašistima, da ćemo doći lično tamo da vratimo one naše svetinje i ono što je naše. Pozdravljamo narod i djecu iz Zvečana, iz Gračanice i svih naših srpskih svetinja. Mi smo uz vas. Budite sigurni u nas. Slava Bogu, slava majci Rusiji – do pobjede'', kaže ovaj vojnik dok sjedi u rovu pored Darija.

U rovu

Ovaj video jedan je od nekoliko koji su objavljeni u ožujku ove godine na Telegram kanalu ''Permski medvjedi'' prije nego što je on u travnju ugašen.

  / Ristić s oružjem. Foto: Privatna arhiva, VK | Detektor

Detektor je nekoliko tjedana pratio objave i put Darija Ristića i sada, uz njegove druge profile i razgovore s porodicom, novinari mogu rekonstruirati njegov put do prve linije fronta u Ukrajini gdje krši zakone Bosne i Hercegovine koji zabranjuju odlazak na strano ratište.

Od kada je počela invazija Rusije na Ukrajinu, prije duže od dvije godine, ovo ostaje jedan od izuzetno rijetkih slučajeva u kojem je moguće otkriti identitet dobrovoljaca koji ratuju na ruskoj strani.

Prva objava koja je privukla pažnju novinara Detektora koji prate ruske i proruske kanale na Telegramu bila je ona početkom ožujka 2024. na kanalu ''Permski medvjedi'', u kojoj maskirani muškarac u rovu, dok drži automatsko oružje, pozdravlja ''Modriču od srpskih dobrovoljaca''.

Let za Istanbul

Ranije objave na ovom kanalu i Ristićevi privatni profili, uz razgovore s obitelji i sigurnosnim izvorima, otkrivaju njegov identitet i put od aerodroma u Sarajevu u studenom 2023. do rovova u Ukrajini u ožujku 2024. godine.

Detektoru je to potvrdio i Dariov brat Danijel. U telefonskom razgovoru na koji je pristao i nakon kojeg se prestao javljati novinarima, on je rekao da se Dario u Rusiju uputio avionom preko Sarajeva, da s bratom komunicira telefonom i preko interneta, te da se s njim posljednji put čuo nekada u ožujku.

Izvor Detektora iz sigurnosnih službi potvrdio je da je Ristić napustio BiH iz Sarajeva 17. studenog 2023. godine letom za Istanbul. Ristić nije objavljivao detalje o svom putovanju, ali već u prosincu može se vidjeti u Ukrajini u društvu nekoliko muškarca. Na VK profilu drugog vojnika objavljena je fotografija Ristića u Luganjsku 31. prosinca. Ranije je Ristić na istoj mreži objavio fotografiju na kojoj stoji s oružjem u maskirnoj uniformi, a iza njega su i ruska i zastava Republike Srbije.

Sredinom veljače 2024. godine Ristić je postao administrator Telegram kanala ''Permski medvjedi''.

Vojni logor

Telegram kanal sadrži i posvetu ruskim dobrovoljcima koji su se borili na strani Vojske Republike Srpske tijekom rata u Bosni i Hercegovini.

Jedan od njih je i Aleksandar Kravčenko koji godinama dolazi u Višegrad na obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca. Kravčenko kaže da je odlazak na ukrajinsko ratište danas lakši nego što je bio 2014. godine kada su počeli nemiri u Donbasu i na Krimu.

''Sada dobrovoljac može doći u Moskvu i zvanično se prijavi. (…) Sad je nešto lakše nego što je bilo. Prije tako nije bilo. Prije se morao čovjek ovako uzeti za ruku i voditi do Rostova i tamo se dogovarati. Cijela Rusija, to je vojni logor gdje ima dosta tih centara za prijavljivanje i za obuku. Da bi oslobodili Ukrajinu mora se tako raditi'', vjeruje Kravčenko.

Ristić je, prema fotografijama koje je objavio na Telegramu, upravljao kamikaze dronom koji ruska vojska često koristi za napad na ukrajinske vojnike, ali i civile u gradovima.

Ranije su policijske i obavještajne agencije u BiH procjenjivale da je više od deset dobrovoljaca otišlo na ukrajinsko ratište, ali od početka invazije nema takvih službenih informacija.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH su na upit Detektora i molbu za razgovor o ovoj temi odgovorili da ''nemaju operativne nadležnosti'', dok su iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) odbili dostaviti podatke o bh. državljanima koji ratuju u Ukrajini.

Pozdrav Modriči

Krajem veljače i početkom ožujka broj objava na kojima dobrovoljci, uključujući Ristića, borave na poligonima za trening postaje sve češći. Postavljen je video u kojem vojnik, za kojeg se tvrdi da je Ristić, ispaljuje ''kumulativnu granatu'' a potom slijedi video iz rova u kojem poručuju dolazak u Srbiju nakon što završe ''s fašistima'' u Ukrajini.

Sam Ristić na jednom od videa iz rova drži automatsko oružje i pozdravlja ''Modriču od srpskih dobrovoljaca'' i svoje naselje koje naziva ''PD''.

Video: TV Justice: Dariov put iz Modriče do ruskog dobrovoljca u Ukrajini

U ovom periodu na Telegramu se spominje dobivanje ruskog državljanstva. Ristić i njegovi suborci sredinom februara borave u gradu Permu u kojem, između ostalog, uče i ruski jezik. Simbol grada Perma je bijeli medvjed i po tome će jedinica, kao i Telegram kanal, dobiti ime.

Ristić se, prema informacijama s Telegrama, već nekoliko puta našao blizu teritorije pod kontrolom ukrajinske vojske.

Još 11. ožujka ''Permski medvjedi'' su objavili fotografiju Ristića s porukom ''Pozdrav iz Avdievskog smjera''. U ovom gradu, nedaleko od Donjecka, prema ukrajinskim podacima, od veljače 2022. ubijeno je više od 150 civila.

''Nakon više od sedam dana, kako su naši momci otišli na borbene položaje, danas su se kratko javili i šalju pozdrave svim pratiocima kanala ‘Permski Medvedi’. Na kom pravcu se točno kreću, ne možemo reći iz razumljivih razloga'', stoji u poruci koja je objavljena 17. ožujka 2024. godine, a koju prati video nepoznatog naselja.

Posljednja objava

Istog dana Ristić je objavio video tijekom kojeg hoda u rovu i u kojem obavještava da su ''svi živo i zdravo'' te da je konekcija s internetom problematična.

Kasnije, 26. ožujka, članovi jedinice tvrde da su u mjestu Novomihajlovka, također nedaleko od Donjecka. Dva dana kasnije navode da su u izuzetno teškim borbama i od pratitelja kanala traže da se mole za njih i njihovu pobjedu ''koja će nastupiti uskoro''.

Prema objavi nekoliko dana kasnije, Ristić daljinski i sa specijalnim vizirom upravlja dronom koji služi za usmjeravanje artiljerije i ljudstva i ''može da nosi jednu vrstu eksploziva''.

To je bila jedna od posljednjih objava na kanalu ''Permskih medvjeda'', nakon koje je pisalo da kanal ne postoji.

Tomić i drugi Ristićevi suborci nastavljaju objavljivati sadržaje na drugim društvenim mrežama. Ristić je redovno online na svom VKontakte profilu, gdje je početkom svibnja objavio novu fotografiju s oružjem, ali nikada nije odgovorio na poziv Detektora na razgovor.

Kopirati
Drag cursor here to close