Ludilo

VIDEO | Masovna slavlja zbog nuklearnog testiranja

Vijesti / Svijet | 07. 09. 2017. u 08:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjeverna Koreja je u srijedu organizirala masovne svečanosti u čast znanstvenika koji su zaslužni za najmoćniji nuklearno testiranje ikada u zemlji, s dva vatrometa i ogromnim okupljanjem u Pjongjangu.

Stanovnici glavnog grada okupili su se na pločnicima kako bi zapljeskali konvoju autobusa koji su prevozili znanstvenike. Gomila je mahala zastavicama i bacala konfete na znanstvenike po njihovu dolasku na Trg Kim Il-Sung, prenosi Hina.

Okupilo se više desetaka tisuća osoba.

Na transparentima se moglo pročitati »Odajemo najveću počast drugu Kim Jong-Unu, vrhovnom vođi koji je korejskom narodu podario najveće postignuće u povijesti«, »Nitko nas ne može zaustaviti na našem putu prema budućnosti«.

Šesto sjevernokorejsko nuklearno testiranje izazvalo je poplavu osuda. SAD, Južna Koreja i Japan zahtijevaju pooštravanje sankcija UN-a.




Istodobno, američki i kineski predsjednici potvrdili su kako vojna akcija protiv Sjeverne Koreje "nije prva opcija''.

''… ali vidjet ćemo što će se dešavati", izjavio je američki predsjednik Donald Trump u srijedu tijekom telefonskog razgovora s kineskim kolegom Xi Jinpingom.

Xi je poručio Trumpu da je Kina usmjerena na rješavanje sjevernokorejskog nuklearnog pitanja putem razgovora i mirnih sredstava.

Sjedinjene Države i Južna Koreja zatražile su da Ujedinjene nacije razmotre nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon njene nuklearne probe u nedjelju, za koju Pyongyang tvrdi da je proba hidrogenske bombe.

Washington i njegovi saveznici tvrde da postoji rastuća urgentnost za Kinu, vodećeg sjevernokorejskog trgovinskog partnera, da pojača pritisak na sve izoliranijeg susjeda kako bi odustao od svojih programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Kina "neupitno" radi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka i na očuvanju međunarodnog sistema nuklearnog neširenja, poručio je Xi Trumpu, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

''Istovremeno, mi uvijek ustrajavamo na očuvanju mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku i rješavanju sporova kroz dijalog i konsultacije'', kazao je Xi.

''Nužno je ostati na putu miroljubivog rješenja'', dodao je kineski čelnik.

Xi je također naglasio značaj Trumpovoj posjete Kini u ovoj godini.

U priopćenju se navode Trumpove riječi da su Sjedinjene Države duboko zabrinute korejskim nuklearnim pitanjem i da on cijeni kinesku "bitnu ulogu" u rješavanju tog problema, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close