Bunt zbog potvrda i cijepljenja

VIDEO: Kanadski premijer pobjegao s obitelji, na ulicama deseci tisuća kamiona i građana

Kanadski premijer Justin Trudeau i njega obitelj napustili su svoj dom u Ottawi zbog sigurnosnih razloga. Prosvjednici protiv cijepljenja, među kojima je i 50.000 kamiondžija, prolaze ulicama grada i ispred ureda premijera.
Vijesti / Svijet | 30. 01. 2022. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Justin Trudeau je s obitelji napustio svoj dom u glavnom gradu Kanade. Smješten je na tajnu lokaciju dok se u Ottawi okupilo 50.000 kamiondžija na prosvjedima protiv obveznog cijepljenja i karantene.

Trudeau se trenutno nalazi u izolaciji, a nakon premještanja njega i njegove obitelji iz ureda su poručili kako nastavlja raditi "na daljinu".

Foto:AFP / Bunt zbog potvrda i cijepljenja u Kanadi

Nekoliko dana ranije je prosvjednike, među kojima su brojni vozači kamiona, Trudeau nazvao "malom marginalnom skupinom".

"Konvoj slobode", kako su prosvjednici nazvali kolonu kamiona, narastao je s nekoliko stotina vozila koja su krenula prema glavnom gradu do kolone duge šezdesetak kilometara.

Prosvjed je podržao i Elon Musk koji je tvitnuo: "Kanadske kamiondžije su zakon".

Traže slobodu

Uz kanadsku zastavu i transparente na kojima, kako kažu, traže slobodu i uz glasne povike protiv kanadskog premijera, kamiondžije su se pridružile desecima tisuća prosvjednika koji su izašli na ulice nezadovoljni ograničenima povezanima uz karantenu, obveznim cijepljenjem, ali i radom vlade.

Foto:AFP / Bunt zbog potvrda i cijepljenja u Kanadi

"Želim da sve to prestane, ove mjere nemaju opravdanja", kazao je jedan od prosvjednika, 31-godišnji poduzetnik Philippe Castonguay. Navodi da se vozio sedam sati kako bi javno pokazao što misli o cijepljenju. "To nas vodi prema novom društvu za koje nismo glasali", rekao je.

Do sada preminulo 33.373 oboljelih

U Kanadi je cijepljeno 82 posto građana u dobi od pet i više godina. Među odraslima je brojka viša od 90 posto.

Kanada je, prema podacima od petka, ima zabilježeno ukupno tri milijuna oboljelih od početka pandemije, a trenutno su u toj zemlji bolesne 233.000 ljudi.

Dosada imaju zabilježena 33.373 smrtna slučaja u kojima su preminuli bili pozitivni na koronu.

Prosvjedi počeli prošli tjedan

Višednevni prosvjedi započeli su prošli tjedan u zapadnoj Kanadi, gdje su deseci kamiondžija organizirali konvoj od Vancouvera do Ottawe kako bi prosvjedovali protiv ograničenja povezanih s COVID-om i obveznog cijepljenja.

"Ne bismo trebali biti prisiljeni na cijepljenje", rekla je Luoise, jedna od prosvjednica i dodala da su COVID potvrde "upad u privatni život".

Foto:AFP / Bunt zbog potvrda i cijepljenja u Kanadi

Ceste oko parlamenta zatvorene su tijekom vikenda. Policija je strahovala da bi prosvjedi mogli izmaknuti kontroli i pretvoriti se u nerede.

Kamiondžije su se parkirale ispred parlamenta, a prosvjednici su hodali ulucama grada noseći kopije Povelje o pravima i slobodama, dok su drugi nosili transparente s natpisima "Bože, čuvaj našu zemlju", "Učini Kanadu ponovno velikom", "Mi smo ovdje za našu slobodu"...

Obvezna karantena za necijepljene

U Kanadi se od 15. siječnja svi necijepljeni vozači kamiona moraju testirati na COVID-19 i biti u karanteni kad se vraćaju iz SAD-a. Nije im dopušten niti ulazak u SAD ako su necijepljeni, a američkim kamiondžijama nije dozvoljen ulazak u Kanadu bez COVID potvrde.

"Mogu slobodno putovati preko granice i ne biti ni s kim u kontaktu. Ipak, trenutno sam zatvoren u svojoj zemlji", rekao je jedan od prosvjednika 53-godišnji Tom Pappin.

"Ne mogu ići na odmor, ne mogu u restoran, ni na kuglanje. Ne mogu ni u kino. To su stvari koje su izmakle kontroli", dodao je.

Foto:AFP / Bunt zbog potvrda i cijepljenja u Kanadi

Kanadskim vozačima kamiona pridružile su se i američke kolege. U popisu zahtjeva iz konvoja izdvajaju se ukidanje COVID potvrda i da vlada poštuje prava necijepljenih osoba, piše Daily Mail.

Kopirati
Drag cursor here to close