Priča o obnovi

VIDEO | Kako je obnovljen Vukovarski vodotoranj?

Simbol otpora velikosrpskoj agresiji, Vukovarski vodotoranj, obnovljen je nakon tri i pol godine, a javnosti je predstavljen u jesen 2020. godine.
Vijesti / Svijet | 17. 11. 2023. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 32. godišnjice pada grada Vukovara i obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata te Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, nova Koordinacija donosi priču o obnovi Vukovarskog vodotornja koji je svečano otvoren 2020. godine.

Simbol otpora velikosrpskoj agresiji, Vukovarski vodotoranj, obnovljen je nakon tri i pol godine, a javnosti je predstavljen u jesen 2020. godine, a na projektu obnove radili su zagrebački arhitekti iz Radionice arhitekture.

Foto: PR / Vodotoranj

Tijekom granatiranja u Domovinskom ratu, Vodotoranj je stajao 70 cm nakoso i poprimio oblik elipse, odnosno nepovratno je izgubio svoj oblik kružnice. U betonsku ploču vodotornja utrošeno je armature jednako kao i na 10 kuća od 130 kvadrata.

Projekt je obuhvaćao i unikatno dizalo koje je ugrađeno u vanjsku ovojnicu Vodotornja kako ne bi narušio izgled građevine. Vukovarski vodotoranj za građevinare i arhitekte bio je jedan od najizazovnijih projekata, a 7000 pravnih i fizičkih osoba i 17 stranih država podržali su obnovu ovog simbola hrvatskog zajedništva.

 

Video: Ovo je priča o obnovi Vukovarskog vodotornja 
Kopirati
Drag cursor here to close