Pregovaranje

Veselo u Hrvatskoj: Čas ima većine, čas nema…

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava je rekao kako ne očekuje da će se u utorak lomiti stvari.
Vijesti / Svijet | 06. 05. 2024. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić rekao je HRT-u da se pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta privode kraju.

''Nadam da ćemo već sutra (utorak, op.a.) dati osnovni koncept našeg dogovora, rekao je i dodao je da će to biti stabilna vladajuća većina te da je, prema rezultatima izbora, najprirodnije da HDZ, s DP-om i predstavnicima nacionalnih manjina, tvori novu vladajuću koaliciju.

Pomaci

''Uvjeren sam da će biti jednako tako stabilna i omogućiti formiranje i imenovanje nove Vlade RH, na čelu, jasno, s mandatarom i budućim predsjednikom vlade Andrejem Plenkovićem'', rekao je Bačić.

S druge strane, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava je rekao kako ne očekuje da će se u utorak lomiti stvari.

''Razgovaramo sa svima, sve opcije su nam otvorene, to će tako biti dok se nešto ne potpiše. Realno je reći da vodimo razgovor s HDZ-om i napravili smo određene pomake ka naprijed i realizaciji dogovora oko određene većine. Međutim, to još nije zapisano ni dogovoreno do kraja tako da su sve opcije na stolu, naravno da se izgledi za određene opcije smanjuju ili povećavaju'', rekao je Penava.

Rekao je kako ne očekuje da će u utorak biti kraj svemu ''jer je još puno toga na stolu''.

Mislav Kolakušić, koji je bio na listi DP-a, rekao je da, ''ako Domovinski pokret digne ruku za Plenkovića kao premijera bit će to izdaja birača i svih hrvatskih građana''.

''Za nas neće biti nikakve rasprave o karakteru stranke koja je spremna nakon svega dići ruku za Plenkovića kao premijera. Rasprava o tome ne postoji, s kriminalnom organizacijom se ne razgovara, ne pregovara, ne rukuje, ne sjedi zajedno, ne pije i ne jede, za to ne postoji opravdanje. Tim činom bi se Domovinski pokret trajno ispisao iz knjige suverenista i upisao u knjigu minijaturnih koalicijskih partnera zločinačke organizacije. Izbor je na njima i na svakom njihovom zastupniku pojedinačno'', napisao je Kolakušić na Facebooku.

SDP odustao?

Hrvatski mediji navode da, iako se danas trebao sastati i s manjinama, Andrej Plenković je to odgodio do sutra, a danas se sastaje sa starim koalicijskim partnerima.

Večernji list navodi kako ''partneri nisu zadovoljni smjerom u kojem idu pregovori, ali neko je općenito mišljenje kako bi trebalo izbjeći nove izbore''.

''Postoje opasnost da bi oni donijeli još više manadata DP-u jer bi birači stekli dojam da je Plenković umesto Penave izabrao Milorada Pupovca'', navodi Večernjak.

Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta je za N1 televiziju rekao da pregovori i dalje traju te da još ne postoji većina, no ističe da u odnosu na prošli tjedan ima pomaka.

Istaknuo je da je u posljednje vrijeme uočio licemjerje kada je riječ o sastavljanju većine s Domovinskim pokretom.

''Kad je riječ o antikorupcijskoj koaliciji onda je DP poželjan, dobar, a ako se radi o mogućoj suradnji s HDZ-om, onda smo čak opasnost za državu - to je licemjerna dimenzija'', rekao je Bartulica.

Govorio je i o eventualnoj dodjeli ministarstava, no kaže da još uvijek nisu dogovoreni konkretni resori koje bi DP preuzeo.

Novi list je objavio kako je SDP odustao od pregovora od slaganja tzv. antikorupcijske većine s Domovinskim pokretom.

''S onima koji žele osigurati vlast HDZ-ovoj zločinačkoj organizaciji, nema više smisla razgovarati'', poručili su, kako tvrde riječke novine, iz SDP-a koji se dva puta sastao s DP-om.

Kopirati
Drag cursor here to close