Summit

Veliki remont NATO-a i novi paketi za BiH

Vijesti / Svijet | 27. 06. 2022. u 13:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naš sastanak u Madridu će bit transformativan. Potrebna nam fundamentalna promjena u pristupu sigurnosti. Obećavamo nove pakete pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji, Mauritaniji i Tunisu'', izjavio je glavni tajnik NATO-a Jens Stolten na današnjoj konferenciji za novinare.

Stoltenberg je napomenuo da ''Rusija predstavlja najveću prijetnju sigurnosti svijeta'' i da će to biti glavna tema na summitu u Madridu.

Pored Rusije, na NATO summitu će se govoriti i o politikama Rusije i Kine.

''Planiramo razgovarati o načinu na koji ćemo se nositi s utjecajem Rusije i Kine u južnom susjedstvu'', kazao je glavni tajnik NATO-a.

Stoltenberg je najavio povećanje proračuna obrane, kao i promjene u obrambenim politikama NATO-a.

''Imat ćemo najveći remont obrane od hladnog rata. Potrebno je povećati investicije i proračun za obranu'', kazao je Stoltenberg.

Pohvalio je ukrajinske napore u odupiranju ruskoj agresiji.

''Ukrajina se nastavlja odupirati ruskoj prijetnji i oni su nam inspiraciji. Predsjednik Zelenski će nam se pridružiti na summitu. NATO je pružio podršku Ukrajini, vojnu i financijsku od 2014. godine kada je Rusija ilegalno anektirala Krim. Od veljače smo povećali podršku Ukrajini i nastavit ćemo je podržavati'', kazao je Stoltenberg.

Samit NATO-a se održava u Madridu od 28. do 30. lipnja u najvećoj sigurnosnog krizi od Drugog svjetskog rata, koja je izazvana ruskom invazijom na Ukrajinu i koja je stubokom promijenila ustaljeni poredak.

NATO povećava broj vojnika u visokoj pripravnosti na preko 300.000

NATO će na svom samitu u Madridu povećati broj vojnika u visokom stupnju pripravnosti na preko 300.000, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg.


“Mi ćemo transformirati NATO-ove snage za odgovor i povećati broj vojnika u visokom stupnju pripravnosti na preko 300 tisuća”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu, ususret samitu NATO-a u Madridu.

Trenutačno NATO ima u svojim istočnim članicama oko 40 tisuća stalno raspoređenih vojnika u osam borbenih skupina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close