Sjeveroistok Rusije

Veliki požari u Sibiru izazvani zagrijavanjem Arktika

Količine snježnog pokrivača na terenu u lipnju u euroazijskom dijelu Arktika najniže su u posljednje 54 godine.
Vijesti / Svijet | 08. 12. 2020. u 18:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji veliki šumski požari u sjeveroistočnoj Rusiji povezani su sa širim promjenama zagrijavanja Arktika, sudeći po izvještaju američke Nacionalne administracije za okeane i atmosferu.

Šumski požari prirodni su dio sjevernih ekosistema, ali je obim požara tijekom protekle sušne sezone bio pod direktnim uticajem klimatskih promjena, izjavila je Alison York, znanstvenica za požare s Univerziteta Aljaske u Fairbanksu i jedna od tvoraca Arktičke izvještajne karte.

Nedavni požari pojačani su povišenim temperaturama zraka i smanjenim snježnim pokrivačem na terenu u arktičkoj regiji, ustanovljeno je u izvještaju.

Proteklih godinu dana - od listopada 2019 do rujna 2020. - bile su druge po visini temperatura na Arktiku otkako se tu mjeri klima, navodi se u izvještaju.

A količine snježnog pokrivača na terenu u lipnju u euroazijskom dijelu Arktika najniže su u posljednje 54 godine.

Pod takvim uvjetima, stabla i biljke "samo su zapaljiviji", kazala je York.

''Arktik nije samo puka zbirka komponenti, to je uistinu integrirani sustav. Kada se nešto dogodi jednom dijelu sustava, to ima široke posljedice'', izjavio je istraživač Dartmouthskog morskog leda Don Perovich, koji je sudjelovao u sačinjavanju izvještaja.

Sateliti su zabilježili drugi najniži obim morskog leda u rujnu, od mjerenja koja su počela prije 42 godine, ustanovljeno je u izvještaju.

Topljenje leda rezultat je povišenih temperatura i akcelerator je budućih promjena, tvrdi Perovich.

''Dok se morski led topi, više svjetlosti prodire u ocean, s nepoznatim posljedicama po ekosustave'', kazao je on, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close