Ofanziva

Velika ofanziva sirijske vojske uz žestoke udare ruskog zrakoplovstva, Alep opkoljen

Vijesti / Svijet | 04. 02. 2016. u 07:27 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sirijska vojska potpomognuta žestokim ruskim zračnim snagama prekinula je glavnu logističku rutu kojom su pobunjenici dostavljali naoružanje i hranu u grad Alepp koji je podijeljen na istočni (pod kontrolom pobunjenika) i zapadni dio (kojeg kontrolira sirijska vojska).

Odmah su se nakon ove značajne promjene na terenu, priopćenjem očitovale Sjedinjene Države koje su osudile ruske zračne napade na sirijski grad Alep i njegovu okolicu, tvrdeći kako su njihove mete bile opozicijske skupine i civili.

Reagirao je i šef francuske diplomacije Laurent Fabius koji je također osudio sirijsko-ruske napade na Alep. On je osudio ofanzivu kojom je odsječen posljednji kanal snabdijevanja za pobunjenike u Alepu.

Francuska "osuđuje brutalnu ofanzivu sirijskog režima uz podršku Rusije čiji je cilj da se opkoli i 'uguši' Alep i njegove stotine tisuća stanovnika'' rekao je Fabius nakon što su mirovni pregovori o Siriji u Ženevi odgođeni za 25. veljače, javila je agencija AFP. Pregovori su prekinuti i odgođeni istog trenutka kada se doznalo za ovaj preokret na terenu.

Ovo je prva velika ofenziva Sirijske vojske (SAA) od 30. rujna prošle godine, kada se Rusija uključila u rat u Siriji, drugim riječima, ovo je prva velika ofenziva sirijske vojske potpomognuta ruskim zračnim snagama.

Logistička ruta o kojoj se ovdje govori je od apsolutne važnosti za opstanak istočnog Alepa kojeg pobunjenici drže pod kontrolom. Bez te rute bili bi ugušeni, baš kao što je i ISIL bio nedavno ugušen u iračkom gradu Ramadi, prenosi Advance.hr.

Ruske vlasti su priopćile kako je u napadu na vojnu točku režimskih snaga u ratom pogođenoj Siriji poginuo ruski časnik.

Kako prenosi Anadolija, ruski časnik je bio na dužnosti u Siriji i poginuo je u napadu 1. veljače.

Navodi se kako je ruski časnik obavljao dužnost vojnog savjetnika za upotrebu i rukovanje naoružanjem.  Navodi se kako je napad izvela teroristička organizacija ISIS.

Kopirati
Drag cursor here to close