Bitka svih bitaka

Velika ofanziva pobunjenika na Alepp; strahovite borbe na prilazima milijunskom gradu

Vijesti / Svijet | 02. 08. 2016. u 08:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih dana eskalirale su borbe u dugogodišnjem ratu koji bijesni diljem Sirije. Nakon što je Sirijska vojska (SAA), polako ali sigurno, zatvorila obruč oko podijeljenog grada Aleppa, pobunjenici su pokrenuli jednu od najvećih vojnih operacija u pokušaju da deblokiraju ovaj drugi po veličini grad u Siriji.

Borbe se trenutno vode u istočnim i južnim predgrađima Aleppa. Pobunjenici (Jaish Al-Fateh) su zabilježili značajne uspjehe što i ne iznenađuje s obzirom na njihove snage koje su uključene u ovaj pokušaj deblokade. S druge strane, glavnina SAA postrojbi je na početku ofanzive bila na sjeveru završavajući zatvaranje obruča i presijecanje jedine ceste koja je vodila u pobunjenički dio grada.

Prema raspoloživim informacijama koje obje strane objavljuju na internetu, počeo je i protuudar Sirijske vojske potpomognute zračnim napadima i artiljerijom. Na pravac prodora pobunjenika, SAA je ubacila Tigrove, postrojbu koja je prema posljednjim informacijama zaustavila proboj pobunjenika.

Tigrovi su posebna jurišna postrojba Sirijske vojske sastavljena od više brigada iza kojih je niz uspješno izvršenih operacija, poput deblokade zrakoplovne baze Kuweires.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi kako je u borbama protekla 2-3 dana oko Aleppa ubijeno i uništeno 800 pobunjenika, 14 tenkova, 10 oklopnih transportera i 60 naoružanih vozila...

Pobunjenička skupina Ahrar Sham piše na svom Twitter profilu kako su oni ubili 80 SAA vojnika  i njihovih saveznika, uništili sedam vozila i zauzeli devet uporišta. Naravno kako se nijedna od navedenih informacija ne može sa sigurnošću provjeriti kod neovisnih izvora.

Jedino je sigurno kako oko Aleppa traju silovite borbe u kojima sudjeluju veliki broj postrojbi uz korištenje značajnih materijalnih sredstava tenkova, borbenih vozila, zrakoplovstva i artiljerije.

Možda će već današnji dan pokazati je li uspio pokušaj pobunjenika da deblokiraju opkoljeni dio Aleppa.

Krajem prošle godine kada je ruska vojska počela s intenzivnim zračnim udarima, Sirijska je vojska preuzela inicijativu i zauzela veći dio teritorija oko Aleppa na sjeveru. Prije par mjeseci su zajedno s kurdskim borcima zatvorili prvi dio obruča oko pobunjenika, a unazad desetak dana stavili pod kontrolu i jedinu preostalu prometnicu. Ova ofanziva pobunjenika je možda očajnički pokušaj da vrate poljuljani moral u svoje redove i deblokiraju dio grada. Nakon početnih uspjeha i munjevitog proboja pobunjeničkih skupina, ostaje vidjeti kako će SAA odgovoriti.
Kopirati
Drag cursor here to close