Najnovije istraživanje

Većina Škota podržava nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva

Upitani kako bi glasovali na referendumu za nezavisnost, 46 posto od 1.019 ispitanika izjavilo je da bi glasali za nezavisnost a 43 posto protiv.
Vijesti / Svijet | 05. 08. 2019. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR  / Zastave

Škoti bi glasali za nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva, sudeći po anketi Michaela Ashcrofa, prvom velikom ispitivanju javnog mnijenja od ožujka 2017. 

Upitani kako bi glasovali na referendumu za nezavisnost, 46 posto od 1.019 ispitanika izjavilo je da bi glasali za nezavisnost a 43 posto protiv. Isključujući one koji ne znaju kako će glasati, to je preraslo u prednost od 52 prema 48 posto u korist pristalica nezavisnosti Škotske. 

''Nakon posjete Borisa Johnsona Edinburghu prošlog tjedna, anketirao sam Škote kako bi ispitao podršku drugom referendumu za nezavisnost i istražio mišljenje stanovnika prema samoj opciji nezavisnosti'', izjavio je Ashcroft, konzervativac koji se protivi  Johnsonovom čelništvu. 

''Utvrdio sam malu većinu koja se zalaže za novo glasovanje - i prvu većinu glasača koji su pristalice nezavisne Škotske u više od dvije godine'', kazao je. 

Škoti su odbacili nezavisnost s 55 naprema 45 posto glasova na referendumu u 2014., ali su razlike oko Brexita zategnule veze s vladom u Londonu. 

Glasovanje s 52 naprema 48 posto u korist napuštanja EU dodatno je pogoršalo odnose među konstitutivnim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva, kada su Wales i Engleska glasali u korist napuštanja bloka a Škotska i Sjeverna Irska glasovali su za ostanak u EU. 

Škotska nacionalna stranka, koja upravlja vladom u Edinburghu, tvrdi da je drugi referendum opravdan jer je Škotska sada protiv svoje volje izvučena iz bloka, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close