Testiranja

Većina osoba koji se vraćaju u Njemačku bude pozitivno na Covid

Najvjerojatnije od listopada, svi koji su bili u karanteni jer su putovali u visoko rizičnu zemlju neće imati pravo na obeštećenje zbog izgubljenih primanja, kazala je Merkel.
Vijesti / Svijet | 27. 08. 2020. u 19:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je u četvrtak pozvala svoje građane da prestanu putovati u zemlje i regije za koje se smatra da imaju visoku stopu rizika od pandemije koronavirusa i objavila je planove za strožim pravilima karantene.

''Ispostavilo se da je nerazmjerno veliki broj putnika koji se vraćaju (iz visoko rizičnih regija) testiran pozitivno'', izjavila je novinarima njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa čelnicima 16 njemačkih saveznih država.

Njemačka je uspjela da održi broj zaraženih i preminulih od COVID-19 relativno niskim u usporedbi s drugim velikim evropskim zemljama, s 237.936 zaraženih i 9.285 preminulih. Dnevne brojke novozaraženih u rastu su, međutim, od početka srpnja i ubrzale su se u posljednjim tjednima.

U posljednjim su tjednima lokalne epidemije koje su započinjale na svadbama, obiteljskim skupovima i zabavama na plažama izvan zemlje ispunile naslovnice lokalnih medija i dovele su do poziva za zabranom događanja na kojima se ne mogu poštovati pravila fizičkog distanciranja.

Najvjerojatnije od listopada, svi koji su bili u karanteni jer su putovali u visoko rizičnu zemlju neće imati pravo na obeštećenje zbog izgubljenih primanja, kazala je Merkel.

Njemačka ima popis visoko rizičnih zemalja i regija, od kojih je većina izvan Europe. Nedavno je, međutim, dodala na popis brojne regije unutar Europske unije, uključujući Pariz, francusku Azurnu obalu i veći dio Španjolske.

Njemačka je također produžila zabranu velikih događanja kao što su koncerti, sportska natjecanja i festivali, do kraja godine. Prethodno je bilo predviđeno da zabrana traje do kraja listopada.

Države će također uvesti strože limite na okupljanja u privatnim domovima, a 15 od 16 njemačkih država pristalo je na minimalnu globu od 50 eura zbog nenošenja maske gdje je to obavezno, kao što je to slučaj u trgovinama i u javnom prometu.

''Korona se u potpunosti vratila u Njemačku. Nema nikakvog smisla imati publiku na nogometnim mečevima ponovo od rujna'', izjavio je bavarski državni premijer Markus Soeder na zajedničkoj konfereniji za novinare s Merkel, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close