Čeka se referendum

Većina Makedonaca podržava novo ime države

Skoro dvije trećine makedonskih građana želi da se riješi spor oko imena s Grčkom i da Makedonija postane članica EU i NATO.
Vijesti / Svijet | 29. 08. 2018. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro polovica građana Makedonije na predstojećem referendumu glasovat će za dogovor s Grčkom o promjeni imena države, a oko petina protiv, pokazuje anketa američkog Međunarodnog republikanskog instituta (IRI).

Prema anketi, koja je urađena pred referendum, 30. rujna, 13 posto ispitanika još ne zna hoće li sudjelovati ili ne želi o tome govoriti, prenose srbijanski mediji.

Skoro dvije trećine makedonskih građana želi da se riješi spor oko imena s Grčkom i da Makedonija postane članica EU i NATO.

Ukupno 57 posto anketiranih, od kojih 37 posto u potpunosti, a 20 posto donekle podržava prijedlog da se Makedonija učlani u EU i NATO pod novim imenom “Republika Sjeverna Makedonija”.

Tih 57 posto Makedonaca, kako se navodi, vjeruju da korist od članstva u EU i NATO opravdava prihvaćanje novog imena, koje je predviđeno dogovorom s Grčkom o rješavanju desetljetnog spora.

O Dogovoru s Grčkom i promjeni imena države negativno se izjasnilo 38 posto, od kojih 28 posto u potpunosti, a 10 posto djelimice.

Istovremeno, potpora članstvu u EU i NATO produžava rasti. Broj građana Makedonije koji podržava učlanjenje u EU porastao je na 83 posto, što je povećanje od šesto posto u odnosu na kolovoz 2017., a 11 u odnosu na ožujak iste godine.

Kopirati
Drag cursor here to close