Stižu kanaderi

Vatrogasci se cijelu noć borili s vatrom, odjekivale mine - Jutros je situacija povoljnija

Vatrogasci se još bore s vatrenom stihijom u Župi dubrovačkoj, požar zaprijetio kućama
Vijesti / Svijet | 26. 07. 2023. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na požaru koji je izbio na području Župe dubrovačke situacija je povoljnija, izvijestila je u srijedu ujutro Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), navodeći da su na mjesto upućena dva kanadera.

Vatrogasci su se cijelu noć borili s vatrenom stihijom na požarištu Župa dubrovačka Plat i nadljudskim snagama uspjeli su spriječiti da se on proširi do obiteljskih kuća, piše Hina.

Uz domaće snage i pripadnike Intervencijske vatrogasne postrojbe Dubrovnik, na požarište su upućeni i pripadnici intervencijskih vatrogasnih postrojbi Split, Zadar i Šibenik.

I dalje gori, ali stanje je ipak nešto bolje nego poslijepodne. Požarna fronta je duga i proteže se od Plata do iznad Bujića. Brane se kuće tamo gdje se požar približi kućama.

Vjetar ne pojačava, više ne puše orkansko jugo kao prije.

Vatrogasne snage na terenu uspjele su obraniti kuće na Krstacu, no vatrena linija širi se dalje prema Postranju.

''Ova noć je bila nešto bolja. Cijelu frontu koja je išla prema kućama smo odbili tako da nije prijetila kućama, mada je bilo jako opasno na Krstacu. Zapadna strana poviše Buića je aktivna, na vrhu, ali nam upravo stižu kanaderi. Što se tiče istočnog dijela, poviše Veljeg Dola, uspjeli smo se probiti do vrha, ali su kuće poviše i moramo biti oprezni. Stalno moramo biti oprezni zbog vjetra. Prema prognozama, bura bi mogla zaprijetiti u noći sa srijede na četvrtak, a to nam nikako ne odgovara'', rekao je u srijedu za Dubrovački dnevnik zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović.

''Zasad je požar daleko od kuća, ali uz vjetar se nikad ne zna. Jučer je kanader bio tu, davali su sve od sebe, ali ogromni su bili udari vjetra, velike turbulencije. Nadamo se kako će jutros moći više napraviti, što se tiče samog vrha, dok se ne uspenjemo gore u brdo s cijevima'', dodao je Simović.

Zračne snage nisu mogle djelovati zbog vjetra, izvijestili su u utorak navečer iz Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ). Dva kanadera koja su bila na punjenju gorivom u Zračnoj luci Dubrovnik upućeni su na požarište, no vraćeni su jer nisu imali uvjete za rad.

Kopirati
Drag cursor here to close