Potraga za podmornicom

VIDEO: Dramatična utrka s vremenom, posada ostaje bez kisika u 13.08 sati

Opsežna akcija potrage i spašavanja se nastavlja, a sudionici kažu da se nadaju do samog kraja
Vijesti / Svijet | 22. 06. 2023. u 08:48 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku je dramatična potraga za podmornicom s peteročlanom posadom koja je nestala spuštajući se do olupine Titanika, koja se nalazi 3800 metara pod morem u blizini obale Newfoundlanda u Kanadi.

U podmornici su britanski milijarder Hamish Harding, jedan od najbogatijih ljudi iz Pakistana Shahzada Dawood i njegov 19-godišnji sin, francuski istraživač Paul-Henry Nargeolet te Stockton Rush, osnivač i izvršni direktor tvrtke koja organizira turističku ekspediciju na Titanik.

U potragu su uključeni američka i kanadska obalna straža, mornarica, sonari, radari, avioni.

Kisika imaju do 13.08 sati

Američka obalna straža smatra da bi kisika na nestaloj podmornici moglo biti dovoljno do 13.08 sati u četvrtak. Prema OceanGateu, operateru Titana, podmornica ima 96-satnu opskrbu kisikom u slučaju opasnosti.

Opsežna akcija potrage i spašavanja se nastavlja, a sudionici kažu da se nadaju do samog kraja. 

Sudbina u rukama jednog čovjeka

Sudbina Titanove posade možda ovisi o samo jednom čovjeku: Paul-Henryju Nargeoletu, jednom od zarobljenih na podmornici, smatra nejgov prijatelj marinac.

Sky News je razgovarao s portugalskim kapetanom Joseom Paulom Viera da Silvom, koji smatra da bi 77-godišnji Nargeolet mogao pronaći rješenje.

''Mislim da on može surađivati s drugima na brodu i na kraju isplivati na površinu. Vjerovat ćemo u to do posljednjeg trenutka. Bila bi šteta da izgubimo tog čovjeka'', rekao je Da Silva i opisao Nargeoletovu vještinu tijekom posjeta Titanicu 2010. godine. To je iskustvo također bilo blizu smrti.

''Tim je na brodu tada bio vrlo iskusan, ali podmornica je zapela na komadu Titanica. Morali smo napraviti mnogo manevara da ju vratimo. Zapela je u olupini, to je bio najgori dio, i svi smo se bojali da ćemo ih izgubiti.

Video: CEO of missing Titanic Sub company once downplayed danger of voyage: ‘Shouldn’t take a lot of skill’

''On je vrlo smirena i tiha osoba i mislim da može smiriti i ostale jer je ada važno uštedjeti kisik i ne naprezati se. Nije lako, ali mislim da će on biti njihov vođa i da će uspjeti'', dodaje Da Silva.

'Spašavanje putnika bi bilo čudo'

Istraživač morskih dubina dr. David Gallo rekao je da bi bilo potrebno čudo da se spase putnici na Titanu, no dodao je da se tome ipak, još uvijek nada.

Gallo kaže da se njegova nada brzo topi jer se sve događa vrlo brzo pa je to utrka s vremenom.

''Naše su nade velike. U ovom trenutku trebamo čudo, ali čuda se događaju tako da sam vrlo optimističan'', rekao je.

‘Zašto se uopće sada kretalo na putovanje?‘

Vođa ekspedicije na Titanic je objasnio zašto je potraga za turističkom podmornicom Titan izazovan zadatak.

Istraživač G. Michael Harris koji je 30 godina radio s Paul-Henryjem Nargeoletom, jednim od putnika na nestaloj podmornici, više je puta putovao do olupine Titanika kako bi pronašao artefakte.

Kaže da bi takva misija mogla uključivati planiranje koje traje i do godinu i pol, a to nije nešto što se može skupiti u samo 48 sati.

'Morate mobilizirati opremu, izvući ju van, a nisam siguran da postoji nešto što je dovoljno blizu, a što se može spustiti na dubinu Titanica, ako je ta podmornica uopće tamo'', kazao je Harris.

Harris je rekao i da u razdoblju od lipnja do rujna vrijeme kada mirne vode znače da su zaroni sigurniji u Sjevernom Atlantiku, no dodaje da je putovanje brodova OceanGatea počelo prerano u sezoni.

''Nisam siguran zašto se išlo tako brzo. Moraju se poduzeti sve mjere opreza kako nešto ne bi pošlo po zlu, ili barem ublažiti sve moguće kako bi se to osiguralo'', rekao je Harris.

Podsjetimo, petero turista krenulo je u avanturu koja ih je trebala odvesti do olupine Titanica i podmornica se dobro držala. A onda joj se izgubio svaki trag. Bilo je to u nedjelju. Zalihe kisika dovoljne su za četiri dana. U podmornici je, podsjetimo, petero ljudi: britanski milijarder, pilot francuske podmornice, pakistanski biznismen i njegov 19-godišnji sin te izvršni direktor OceanGatea, tvrtke koja upravlja Titanom.

Nejasno je zašto je podmornica nestala. Podmorničari i iskusni ronioci pretpostavljaju da se zaplela o sajle na Titanicu.

Mjesto olupine Titanica nalazi se u sjevernom Atlantskom oceanu, oko 3,7 kilometara ispod površine oceana.

Titanic je 10. travnja 1912. godine krenuo na svoje prvo prekooceansko putovanje iz luke Southampton ka New Yorku. Kapetan Edward John Smith tada je namjerno krenuo kraćim kursom, sjevernijim od propisanog i time zanemario opasnost od sudara s ledenim santama.

Video: NOAA Titanic Expedition 2004: Breathtaking Wreck Footage

Samo četiri dana kasnije Titanic se sudario sa santom leda, koja ga je prepolovila i potopila dva sata kasnije. Potonuće Titanica prije 105 godina smatra se najvećim brodolomom u modernoj povijesti.

Od 2.224 putnika i članova posade koji su bili na Titanicu, nesreću je u hladnim vodama Atlantika preživjelo 710 osoba, dok se utopilo više od 1.500.

Olupinu potonulog Titanica na dnu Atlantskog oceana 645 kilometara od Newfoundlanda pronašao je moreplovac Robert Ballard 1985. godine.

U razdoblju od 1987. do 2004. godine ronilačke ekipe su iz olupina izvukle brojne predmete koji danas na svjetskim aukcijama dostižu basnoslovne sume.

Kopirati
Drag cursor here to close