Tragedija

Uragan "Ida" odnio prve žrtve

Uragan "Ida" je donio rekordne količine kiše u srednji Atlantik i na sjeveroistok Sjedinjenih Država te je grad New York proglasio vanredno stanje zbog poplava.
Vijesti / Svijet | 02. 09. 2021. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: The New York Times / Uragan Ida poharao New York

Najmanje osam osoba je izgubilo živote u oluji i poplavama koje su pogodile New York i New Jersey u srijedu navečer, prema izvještajima njujorške policijske uprave (NYPD) i gradonačelnika grada Passaic u New Jerseyu, Hectora Lore.

NYPD je priopćio sedam smrtnih slučajeva u New Yorku, a Lora je prijavio najmanje jedan smrtni slučaj zbog poplava u Passaicu.

Uragan "Ida" je donio rekordne količine kiše u srednji Atlantik i na sjeveroistok Sjedinjenih Država te je grad New York proglasio vanredno stanje zbog poplava.

Tornado je također zahvatio u srijedu okrug Gloucester u New Jerseyju te oštetio više privatnih kuća.

Newark u New Jerseyu je u srijedu zabilježio svoj najkišovitiji dan u povijesti. U gradu je palo 211 mm kiše, što je oborilo stari rekord, postavljen 1977. godine, od 173 mm.

Izvanredno stanje zbog poplava, koje Nacionalna meteorološka služba rijetko izdaje da bi ukazala na neposrednu prijetnju od katastrofalnih poplava, proglašena su na dijelu od 306 kilometara od zapada Philadelphije do New Yorka.

Znanstvenici tvrde da ekstremne količine padalina poput onih u New Yorku i New Jerseyju, kao i drugi nedavni slučajevi u Tennesseeju, Njemačkoj i Kini, postaju sve češći zbog globalnog zagrijavanja koje uzrokuju ljudi, piše CNN.

U nedavnom izvještaju UN -a o klimi navedeno je da su se "učestalost i intenzitet velikih padalina povećali od 1950-ih na većini kopnenih površina".

Kopirati
Drag cursor here to close