Ogromne štete

Uragan Dorian opustošio Bahame: 61.000 osoba treba pomoć

Dorian je u kretanju prema sjeveru, nakon što je opustošio sjeverne dijelove Bahama.
Vijesti / Svijet | 04. 09. 2019. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uragan Dorian, koji je oslabio na oluju druge kategorije, sporo se u utorak kretao prema Floridi nakon što je usmrtio nekoliko osoba i opustošio arhipelag Bahama, gdje su tisuće stanovnika izgubile svoje domove.

Otoci Abaco i Grand Bahama, na koje se Dorian obrušio, u utorak ujutro su još bili velikim dijelom odsječeni od svijeta.

Prve fotografije s društvenih mreža pokazuju obim katastrofe, stabla palmi su bez lišća, porušene su kuće, a olupine automobila plutaju morem i čine tužan prizor toliko različit od uobičajenog rajskog prizora s razglednica Bahama.

Dorian je u kretanju prema sjeveru, nakon što je opustošio sjeverne dijelove Bahama.

Oluja Kategorije 2, s vjetrovima brzine 110 km / h, zahvatila je u utorak navečer središnju istočnu obalu Floride, priopćio je Nacionalni centar za uragane.

Oluje i jaki vjetrovi očekuju se duž obale Floride, kao i duž obala Džordžije, Floride i Karoline, bez obzira na točan put uragana, objavio je Centar.

"Prijetnja od poplave povećavat će se preko noći duž istočne obale Floride, a zatim će se u srijedu proširiti na jugoistočnu i srednju obalu Atlantika", priopćio je Centar.

Obala Georgije i Karoline su pod umjerenim rizikom od poplava u srijedu i četvrtak, navodi isti izvor.

Na Bahamima su milje krhotina kuća razbijenih uraganom.

''Broj smrtnih slučajeva zbog oluje, za koji se dužnosnici plaše da će se znatno povećati, iznosi sedam osoba'', izjavio je premijer bahamskog arhipelaga Hubert Minnis, prenosi CNN.

Na Velikom Abacu zadržali su se jaki vjetrovi, ali kiša je popustila u utorak dok su stanovnici izašli vani na kratko vidjevši nevjerojatna razaranje.

Prema procjeni UN-a od utorka najmanje 61.000 osoba na Bahamima treba pomoć. Crveni križ je u ponedjeljak ocijenio da je oko 13.000 kuća oštećeno ili uništeno na otocima Abaco i Grand Bahama.

Kopirati
Drag cursor here to close