Koronavirus

Unatoč ublažavanju mjera, nema novih zaraza u Danskoj

Broj hospitaliziranih pacijenata opao je na manje od stotinu od početka lipnja.
Vijesti / Svijet | 10. 06. 2020. u 15:41 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danska, prva zemlja izvan Azije koja je ublažila svoje mjere ograničenja radi suzbijanja širenja  COVID-19, priopćila je u srijedu da se broj zaraženih nije povećao otkako je ušla u drugu fazu ponovnog pokretanja društvenih aktivnosti u prošlom mjesecu.

Ta nordijska zemlja dopustila je restoranima, kafićima i trgovinskim centrima  da nastave s radom tijekom svibnja u drugoj fazi ublažavanja mjera. U travnju je dopustila ponovno otvaranje vrtića, škola, frizerskih salona i malih firmi.

''Razina zaraze još je vrlo niska'', priopćila je u srijedu danska služba za javno zdravstvo, dodajući da je potvrđeni broj novozaraženih nastavio da opada usprkos obavljanju novih testiranja.

Broj preminulih od koronavirusa varirao je između nula i četiri dnevno u posljednja tri tjedna, nakon vrhunca od 22 registrirana smrtna slučaja 31. ožujka.  Broj hospitaliziranih pacijenata opao je na manje od stotinu od početka lipnja.

''Nema nikakvih nagovještaja primjetnih promjena u obimu zaraze usprkos postupnom otvaranju društva u travnju i početkom svibnja'', navodi u izvještaju služba za javno zdravstvo, prenosi Reuters.

U ponedjeljak je danska vlada povisila maksimalni limit javnih okupljanja na 50 s 10 ljudi i dopustila je fitnes centrima i javnim bazenima ponovno otvaranje. Ona planira dodatno ublažavanje ograničenja na javna okupljanja u srpnju i kolovozu.

Danska je ukupno potvrdila 593 smrtna slučaja od COVID-19,  respiratorne bolesti izazvane novim koronavirusom.

Kopirati
Drag cursor here to close