Diskriminacija

UN zabrinut zbog nedostatka žena u kineskoj vladi

"Od listopada 2022. nije bilo nijedne žene među 24 člana politbiroa Komunističke partije Kine prvi put u 20 godina, a nema ih ni među sedam članova stalnog odbora politbiroa."
Vijesti / Svijet | 31. 05. 2023. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odsutnost žena u najvišem kineskom vodstvu je zabrinjavajuća, rekli su Ujedinjeni narodi u izvješću, preporučivši Kini usvajanje zakonskih kvota i sustav rodnog pariteta kako bi se ubrzala ravnopravna zastupljenost žena u vladi.

Preporuke Kini UN-ovog Odbora za uklanjanje diskriminacije žena, objavljene u utorak, donesene su zajedno s nalazima za Njemačku, Island, Slovačku, Španjolsku, Istočni Timor, Venezuelu, kao i za država Sveti Toma i Princip u središnjoj Africi, prenosi Hina.

Odbor je rekao da, iako se kineska zastupljenost žena u političkom i javnom životu povećala, zabrinjava to što žene predstavljaju samo 26,54 posto zastupnika u 14. Svekineskom narodnom kongresu. Odbor je pozvao Kinu da poveća broj žena u svim vladinim uredima, uključujući pravosuđe i vanjsku službu, posebice na razinama donošenja odluka.

"Od listopada 2022. nije bilo nijedne žene među 24 člana politbiroa Komunističke partije Kine prvi put u 20 godina, a nema ih ni među sedam članova stalnog odbora politbiroa."

Odbor je izrazio zabrinutost zbog pretjeranih ograničenja registracije nevladinih organizacija, kao i zbog izvješća o zastrašivanju i uznemiravanju braniteljica ljudskih prava.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar o izvješću.

UN je također pozvao Kinu da ukine "nerazmjerna ograničenja" registracije nevladinih organizacija i osigura da braniteljice ljudskih prava ne budu izložene zastrašivanju, uznemiravanju i odmazdi za svoj rad.

Feministički glasovi također su ušutkani, a posljednjih godina vlada sve više naglašava vrijednost tradicionalnih uloga žena.

Kopirati
Drag cursor here to close