Dugi pregovori

UN usvojio 4 rezolucije u pisanoj proceduri

Tako je mandat UN-ovih stručnjaka zaduženih za kontrolu sankcija Sjevernoj Koreji koji istječe produljen do kraja travnja 2021.
Vijesti / Svijet | 31. 03. 2020. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Pixabay / UN usvojio 4 rezolucije u pisanoj proceduri

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u ponedjeljak je odobrilo četiri rezolucije, prve od 12. ožujka kada je zbog Covida-19 počelo raditi na daljinu i to u pisanoj proceduri kakva još nije viđena i o kojoj se dugo pregovaralo, rekli su diplomati.

Tako je mandat UN-ovih stručnjaka zaduženih za kontrolu sankcija Sjevernoj Koreji koji istječe produljen do kraja travnja 2021.

UN-ova mirovna misija u Somaliji je produljena do kraja lipnja a misija u Darfuru do kraja svibnja, što su kratki rokovi zbog nesigurnosti koja vlada zbog širenja virusa.

Četvrta rezolucija odnosi se na bolju zaštitu plavih kaciga.

- Sve su jednoglasno prihvaćene, rekao je za agenciju France Presse diplomat koji je htio ostati anoniman.

- Zbog pandemije koja je teško pogodila New York i preporuke o izolaciji i radu na daljinu rad Vijeća sigurnosti je otežan jer su donesena pravila ni iz čega i ono možda više neće ništa raditi, rekao je drugi diplomat.

Nakon desetak dana rada članice Vijeća su se dogovorile da će 24 sata nakon tajnih pregovora o nacrtima rezolucija poslati glasove UN-ovu tajništvu elektroničkom poštom. Objavljeni su nakon prikupljanja rezultata, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close