zemalja s najvećim brojem pogubljenja u svijetu

UN: U Iranu više od deset osoba smaknuto svakog tjedna od početka godine

Od 1. siječnja najmanje je 209 osoba pogubljeno u Iranu, većinom za kaznena djela povezana s drogom, navodi se u priopćenju UN-a koji ističe da je taj broj vjerojatno i veći.
Vijesti / Svijet | 09. 05. 2023. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Volker Tuerk upozorio je danas na "strašno velik broj" pogubljenja ove godine u Iranu koji u prosjeku doseže više od deset na tjedan, prenosi AP.

Od 1. siječnja najmanje je 209 osoba pogubljeno u Iranu, većinom za kaznena djela povezana s drogom, navodi se u priopćenju UN-a koji ističe da je taj broj vjerojatno i veći.

"Od početka godine u prosjeku je više od deset osoba na tjedan smaknuto u Iranu, što ga čini jednom od zemalja s najvećim brojem pogubljenja u svijetu" rekao je Tuerk u priopćenju.

Smrtna kazna nad 580 osoba

"Zabrinjava to što je Iran, ovim ritmom, na istom putu kao i lani, kada je smrtna kazna izvršena nad 580 osoba", dodao je, ocijenivši da je to "grozno".

"Izricanje smrtne kazne za kaznena djela povezana s drogom nije spojivo s međunarodnim normama o ljudskim pravima", istaknuo je Tuerk.

Glasnogovornica UN-ova Visokog povjerenstva za ljudska prava Ravina Shamdasani istaknula je na redovitoj tiskovnoj konferenciji u Ženevi da će, nastavi li se ovakav trend, "to biti najviša stopa izvršenja smrtne kazne od 2015. kada su pogubljene 972 osobe".

Smrtna kazna

Tek mali broj zemalja još primjenjuje smrtnu kaznu. U ponedjeljak su dvojica muškaraca pogubljena vješanjem zbog bogohuljenja, što su osudili Washington i nevladine organizacije za ljudska prava. U subotu je pogubljen iransko-švedski disident Habib Chaab, osuđen na smrt zbog "terorizma" jer je bio vođa arapske separatističke skupine.

Kopirati
Drag cursor here to close