Poništavaje

UN traži od Washingtona da povuče hutiste s popisa "terorista"

Osim blokade humanitarne pomoći, američka odluka će usporiti političke pregovore za prekid sukoba, upozorili su njezini kritičari.
Vijesti / Svijet | 14. 01. 2021. u 20:20 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Države moraju "poništiti" svoju odluku u uvrštavanju pobunjenika hutista na popis "terorista", ako ne žele da Jemen zahvati velika glad kakva nije viđena u zadnjih gotovo 40 godina, reklo je u četvrtak u Vijeću sigurnosti nekoliko visokih UN-ovih dužnosnika.

"Što će ju spriječiti? Promjena odluke" koja stupa na snagu 19. siječnja, rekao je zamjenik UN-ova glavnog tajnika za humanitarna pitanja, Britanac Mark Lowcock, ocijenivši da izuzeće od te odluke koje je Washington najavio za nevladine organizacije koje dopremaju humanitarnu pomoć, neće smanjiti opasnost od velike gladi.

Odluku republikanske administracije Donalda Trumpa na odlasku da označi hutiste "teroristima", s primjenom od 19. siječnja, dan uoči inauguracije izabranog demokratskog predsjednika, s odobravanjem je dočekala Saudijska Arabija koja se bori s jemenskim pobunjenicima hutistima.

No oštro su je kritizirali Europska unija i nevladine organizacije, a demokratski zastupnici su pozvali Joea Bidena da promijeni odluku čim preuzme dužnost.

Osim blokade humanitarne pomoći, američka odluka će usporiti političke pregovore za prekid sukoba, upozorili su njezini kritičari.

Ovo je prvi put da Ujedinjeni narodi, u pravilu oprezni kada je riječ o SAD-u, najvećem financijašu organizacije, tako otvoreno napadaju odluku američke uprave na odlasku.

Kopirati
Drag cursor here to close