Gorski Karabah

UN prvi put u 30 godina ušao u ovu zemlju: Dolazak velikog broja izbjeglica prijeti humanitarnom krizom

Armenija, čije je stanovništvo pravoslavne vjeroispovijesti, nedjelju je proglasila danom molitve za Gorski Karabah.
Vijesti / Svijet | 01. 10. 2023. u 15:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornik azerbajdžanskog predsjedništva rekao je za agenciju AFP da je misija UN-a stigla "u nedjelju ujutro", a njezina je prvenstvena zadaća procijeniti humanitarne potrebe na licu mjesta.

Armensko stanovništvo napustilo enklavu

Armenska separatistička vlast koja je kontrolirala Gorski Karabah tri desetljeća kapitulirala je i položila oružje prošli tjedan nakon munjevite 24-satne ofenzive kojom je Azerbajdžan osvojio taj teritorij koji mu po međunarodnom pravu pripada, no bio je nastanjen pretežito Armencima.

Proteklih dana poginulo je 600 ljudi tijekom ofenzive i nakon nje, javlja Hina.

Enklavu je gotovo potpuno napustilo armensko stanovništvo i registriran je dolazak više od 100.000 izbjeglica koji su ušli u Armeniju u strahu od odmazde i etničkog čišćenja, unatoč pozivima službenog Bakua da ostanu.

Humanitarna kriza

Dolazak tako velikog broja izbjeglih u Armeniju prijeti humanitarnom krizom. Armenija, čije je stanovništvo pravoslavne vjeroispovijesti, nedjelju je proglasila danom molitve za Gorski Karabah. Crkve su zvonile u cijeloj zemlji, a poglavar Garegin II. slavio je misu u katedrali blizu glavnog grada Erevana.

Prihvat izbjeglica odvija se otežano, a protivnici armenskog premijera Nikola Pašinjana, koji ga optužuju za pasivnost i kukavičluk prema Moskvi, koja je trebala štititi saveznicu Armeniju, u subotu su ponovno na ulici tražili njegovu ostavku.

Armenski separatisti Gorskog Karabaha koji su primali vojnu i ekonomsku pomoć Erevana tijekom tri desetljeća opirali su se vladi u Bakuu nakon raspada Sovjetskog Saveza i dvaput su ratovali s Azerbajdžanom od 1988. do 1994. te u jesen 2020., kada je Azerbajdžan uspio vratiti velike dijelove enklave.

Kopirati
Drag cursor here to close