poziv europskim zemljama

UN-ovo istražno povjerenstvo za Siriju traži bolji pristup izbjeglicama

Vijesti / Svijet | 19. 09. 2016. u 17:09 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

UN-ovo istražno povjerenstvo za Siriju osnovano prije pet godina, uputilo je u ponedjeljak poziv europskim zemljama da mu osiguraju pristup sirijskim izbjeglicama, u UN-ovu Vijeću za ljudska prava.

"Apeliramo na zemlje u Europi koje prihvaćaju nove izbjeglice jer je veoma važno da povjerenstvo ima pristup žrtvama i svjedocima kršenja ljudskih prava i ratnih zločina", rekao je Paulo Pinheiro, predsjednik istražnog povjerenstva.

Povjerenstvo je u kontaktu s nekoliko zemalja, dodao je brazilski diplomat i "jutros je dobilo uvjeravanja da će dobiti pozitivan odgovor što se tiče posjeta". No nije rečeno koje su to zemlje.

Po Pinheirovim riječima, sukob je ušao u novu fazu i "veoma je važno imati pristup žrtvama i svjedocima koji raspolažu najnovijim informacijama".

Predsjednik povjerenstva koje je već objavilo dvanaest izvješća o Siriji i o zločinima u građanskom ratu što je izbio 2011., osudio je zatvaranje djece koja stižu u Europu, piše Hina.

Povjerenstvo je usto izvijestilo u ponedjeljak da istražuje o korištenju zapaljivog oružja u sirijskom sukobu.

Također je osudilo sve veću militarizaciju koja je vidljiva zadnjih mjeseci te "neselektivno i prekomjerno" nasilje nad civilima, koji najviše stradaju od bombardiranja režima i Rusije.

Podsjetimo, sirijska vojska danas je proglasila završenim sedmodnevni početni prekid vatre koje su dogovorili SAD i Rusija, ne navodeći hoće li primirje biti ponovo uspostavljeno, prenosi agencija Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close