Luka

UN: Nije zaprimljen zahtjev za istragu eksplozije u Bejrutu

"Mi bismo bili voljni razmotriti takav zahtjev, ako ga dobijemo. No do sada ništa takvoga nije primljeno", kazao je novinarima glasnogovornik UN-a Farhan Haq.
Vijesti / Svijet | 07. 08. 2020. u 22:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni narodi nisu još zaprimili nikakav zahtjev za istragom razorne eksplozije u Bejrutu, kazao je u petak glasnogovornik UN-a nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao na provođenje međunarodne istrage, piše Hina. 

Deseci ljudi još uvijek se vode nestalima nakon što je u utorak u eksploziji lučkih skladišta u Bejrutu poginulo najmanje 154-ero ljudi, ranjeno njih 5.000 a bez domova ostalo 250.000 stanovnika libanonskog glavnog grada, u situaciji u kojoj zemlja već trpi teške posljedice gospodarske krize i pandemije koronavirusa.

Početak libanonske istrage ukazuje na teret amonijeva nitrata, koji je ostavljen u skladištima u Bejrutu, kao uzrok eksplozije. Tijekom svog posjeta Bejrutu u četvrtak Macron  je kazao kako je potrebno poduzeti transparentnu međunarodnu istragu.

"Mi bismo bili voljni razmotriti takav zahtjev, ako ga dobijemo. No do sada ništa takvoga nije primljeno", kazao je novinarima glasnogovornik UN-a Farhan Haq.

Istragu može pokrenuti i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, ako ga za to zaduži neko UN-ovo tijelo poput Opće skupštine, koja ima 193 zemlje članice, ili pak Vijeće sigurnosti, koje je sastavljeno od 15 država članica.

Libanonski predsjednik Michel Aoun kazao je u petak da će libanonska istraga uzroka eksplozije istražiti je li eksploziju izazvala bomba ili neka druga vrsta strane umiješanosti ili je do nje došlo zahvaljujući nemaru, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close