Nasilje

UN izrazio zabrinutost iranskim tretmanom žena, traži raspuštanje policije za moral

U pregledu stanja ljudskih prava u Iranu, odbor je naveo da bi Teheran trebao uvesti zakon koji štiti žene i djevojčice od bilo kog oblika nasilja.
Vijesti / Svijet | 03. 11. 2023. u 20:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor Ujedinjenih naroda za ljudska prava u petak je izrazio zabrinutost zbog iranskog tretmana žena i djevojčica i pozvao na raspuštanje policije za moral Islamske Republike.

Nasilje

U pregledu stanja ljudskih prava u Iranu, odbor je naveo da bi Teheran trebao uvesti zakon koji štiti žene i djevojčice od bilo kog oblika nasilja.

- Država potpisnica treba da usvoji sveobuhvatan zakon koji kriminalizira sve oblike nasilja nad ženama i djevojčicama koji se eksplicitno bavi nasiljem u obitelji, bračnim silovanjem i zločinima počinjenim u ime takozvane “časti” - navodi se u izvještaju odbora.

Smrt 22-godišnje Mahse Amini koja je prošle godine bila u pritvoru policije za moral zbog kršenja pravila koja zahtijevaju da žene nose hidžab, izazvala je višemjesečne antivladine prosvjede širom zemlje.

Smrt Amini izazvala je višegodišnji prigušeni bijes zbog pitanja od nedostatka političkih sloboda i sloboda u načinu života do ekonomskih poteškoća, što je izazvalo najtežu krizu legitimiteta klerikalnog establišmenta u posljednjih nekoliko desetljeća.

Izmjena ili ukidanje zakona

Odbor UN-a za prava priopćio je da bi Iran trebao "izmijeniti ili ukinuti zakone i politike koje kriminaliziraju nepoštivanje prinudnog pokrivanja i raspustiti policiju za moral".

Iranska diplomatska misija u Ženevi nije odmah odgovorila na zahtjev da komentira nalaze odbora.

Iranska policija i basidž policija, koji su povezani s iranskom elitnom Revolucionarnom gardom, provode obavezne javne kodove odijevanja koristeći nasilje, tvrde Ujedinjene nacije i grupe za ljudska prava. Žena koja ne nosi hidžab može se suočiti s uznemiravanjem, uhićenjem, novčanom kaznom, pa čak i zatvorom. Aktivisticama koje osporavaju zakone prijeti višegodišnji zatvor.

Policija za moral uglavnom je nestala sa ulica nakon što je Amini umrla u njihovom pritvoru. Ali kako su protesti nestajali, vratili su se na ulice i postavljene su nadzorne kamere kako bi se identificirale i kažnjavale otkrivene žene, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close