Guterres opet u utrci

UN bira novog glavnog tajnika

Glavni tajnik Antonio Guterres, čiji trenutni mandat ističe 31. prosinca, objavio je u ovom mjesecu da će se natjecati za drugi petogodišnji mandat.
Vijesti / Svijet | 06. 02. 2021. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni narodi pokrenule su izbor za narednog glavnog tajnika, tražeći od 193 države članice UN-a da podnesu imena kandidata za šefa diplomacije i vodećeg operativnog službenika ove svjetske organizacije.

Proces je službeno započeo zajedničkim pismom koje su virtualno potpisali predsjednik Generalne skupštine Volkan Bozkir i britanska veleposlanica u UN-u Barbara Woodward, predsjedavuća Vijeća sigujrnosti u ovom mjesecu, otvarajući tako proces nominacije kandidata.

Glavni tajnik Antonio Guterres, čiji trenutni mandat ističe 31. prosinca, objavio je u ovom mjesecu da će se natjecati za drugi petogodišnji mandat.

Honduraska veleposlanica u UN-u Mary Elizabeth Flores Flake također je poslala pismo svim državama članicama UN-a u kome navodi da nikad nije bilo glavne tajnice svjetske organizacije, tražeći od njih da ''predstave ženske kandidate''.

''Pišem ovo pismo iz vjere u ovu instituciju, gdje zalaganje za jednaka prava čini razliku u stvaranju poštene i nepristrasne organizacije i pokretanju prilika za žene širom svijeta'', navodi Flores Flake.

Rezolucija Generalne skupštine iz 2015., koja je usvojena konsensuzom, promijenila je prethodni tajnoviti izbor za glavnog tajnika u otvoreniji i transparentniji proces. To omogućuje državama članicama Svjetske organizacije da prvi put vide osnovne informacije o svim kandidatima, uključujući njihove rezimee, i da se sastanu s njima i ispituju ih na otvorenim sjednicama'', prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close