Hubert Germain

Umro posljednji francuski heroj Drugog svjetskog rata

"Željela bih vas informirati da je umro Hubert Germain, naš posljednji živući Drug Oslobođenja. To je važan trenutak za našu povijest", rekla je Parly u Senatu.
Vijesti / Svijet | 12. 10. 2021. u 20:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednji francuski borac Drugog svjetskog rata kojeg je odlikovao general de Gaulle, "Drug Oslobođenja" Hubert Germain umro je u dobi od 101 godine, objavila je u utorak francuska ministrica vojske Florance Parly.

"Željela bih vas informirati da je umro Hubert Germain, naš posljednji živući Drug Oslobođenja. To je važan trenutak za našu povijest", rekla je Parly u Senatu.

Otac Slobodnih francuskih snaga (FFL), Charles de Gaulle je osnovao Red Oslobođenja u studenome 1940. kako bi nagradio "osobe ili vojne i civilne zajednice koje se istaknu u oslobođenju Francuske i njezina carstva", prenosi Hina. 

Posljednji drugovi, koji su se istaknuli ranim angažmanom u slobodnoj Francuskoj, otišli su jedan za drugim tijekom posljednjeg desetljeća.

Samo 1038 ljudi, među kojima šest žena, primili su titulu Drugova Oslobođenja. Hubert Germain će biti pokopan u Mont-Valérienu, blizu Pariza, lokaciji na kojoj su pogubljivani borci otpora tijekom Drugog svjetskog rata koje je postalo središnje memorijalno mjesto.

Predsjednik Emmanuel Macron predvodit će svečanost 11. studenoga kod Slavoluka pobjede i u Mont-Valerienu.

Bivši degaullistički zastupnik i ministar tijekom predsjedanja Georgesa Pompidoua (1969.-1974.), Hubert Germain je 6. kolovoza proslavio 101. rođendan.

Kopirati
Drag cursor here to close