Veliki Trumpov donator

Umro "kralj kockarnica" Sheldon Adelson

Adelson je bio jedan od najbogatijih biznismena židovskog porijekla u Americi, a javnosti je poznat po velikim donacijama političarima koji podržavaju Izrael.
Vijesti / Svijet | 12. 01. 2021. u 16:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sheldon Adelson, američki multimilijarder i vlasnik korporacije Las Vegas Sands, preminuo je u 87. godini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Adelson je bio jedan od najbogatijih biznismena židovskog porijekla u Americi, a javnosti je poznat po velikim donacijama političarima koji podržavaju Izrael.

Iz njegove korporacije Las Vegas Sands, najveće kockarnice u Sjedinjenim Američkim Državama, priopćeno je da je Adelson preminuo uslijed komplikacija tijekom tretmana Ne-Hodgkinovog limfoma, grupe srodnih oblika raka (malignoma) koji proističu iz limfnog sustava i obično se šire po cijelom tijelu.

Umro je sinoć u Malibuu, gradu u američkoj saveznoj državi Kalifornija, smještenom na obali Pacifika.

Adelson je bio prvi zaposlenik korporacije Sands, koja je u međuvremenu narasla na 50.000 zaposlenika.

Javnosti je poznat i kao "kralj kockarnica" zbog velikih kasina u kojima je poslovao u Las Vegasu, Makau i Singapuru, a procjenjuje se da njegovo bogatstvo iznosi oko 40 milijardi dolara.

Tijekom života se također isticao i milijunskim donacijama političarima koji su pružali podršku izraelskoj politici protiv Palestinaca.

Adelson i njegova supruga Miriam Ochsorn tijekom predizborne kampanje 2016. godine donirali su 83 milijuna dolara američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, čime je ovaj multimilijarder postao jedan od najvećih pojedinačnih donatora tijekom predizborne kampanje. Trump je Adelsonovoj supruzi 2018. godine dodijelio predsjedničku medalju za slobodu za uspostavljanje istraživačkih centara predanih borbi protiv zloupotrebu opojnih droga.

Igrao je značajnu ulogu u dolasku izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na vlast 2009. godine, a imao je i značajan utjecaj na odluku Donalda Trumpa da američko veleposlanstvo premjesti u Jeruzalem. Sjedio je u prvom redu na ceremoniji održanoj u Jeruzalemu 14. svibnja 2018. godine povodom preseljenja američkog veleposlanstva.

Adelson je rođen i odrastao u Bostonu u SAD-u, a bit će sahranjen u Izraelu nakon komemoracije koja će se održati u Las Vegasu.

Kopirati
Drag cursor here to close