U 105. godini

Umro je Josip Manolić

U 105. godini života preminuo je Josip Manolić. Preživio je dva svjetska rata, raspad država, potres, koronu...
Vijesti / Svijet | 15. 04. 2024. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preminuo je Josip Manolić, tu vijest za nacional.hr potvrdila je njegova kćer Zrnka.

Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar, koji je zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom stvarao HDZ i borio se za formiranje neovisne i suverene hrvatske države, a bio je i drugi hrvatski premijer te obnašao druge visoke dužnosti, u 22. ožujka proslavio je svoj 104. rođendan.

Josip Manolić rođen je 22. ožujka 1920. u Kalinovcu kraj Đurđevca, a više od svega po uvjerenju i djelima bio je i ostao antifašist.

Manolića se smatra kontroverznom ličnošću s obzirom na to da mu se predbacuje njegovo djelovanje u Udbi, među kojima se ponajviše ističu optužbe u kojem se njega krivi za smrt nadbiskupa Alojzija Stepinca.

S druge strane, on je bio među ključnim akterima u razdoblju kad se stvarala hrvatska država, a u kasnijim godinama života postao je dio meme kulture mlađih generacija. 
 
Kao 18-godišnjak ušao je u Savez komunističke omladine Jugoslavije, a 1939. godine primljen je u Komunističku partiju Jugoslavije. 
 
Njegovu karijeru obilježio je susret s kardinalom Stepincem u čijoj je pratnji bio prilikom njegova odlaska u zatvor u Lepoglavi. 
 
Pojedinci su kasnije u javnosti iznosili optužbe da je Manolić čak otrovao Stepinca, međutim on je uvijek odbijao te optužbe. 
 
Nakon sloma Hrvatskog proljeća 1972. godine smijenjen je sa svih dužnosti i poslan je u mirovinu.
 
S prvim predsjednikom Republike Hrvatske Franjom Tuđmanom odlučio je osnovati Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ). 
 
Manolić je stupio 24. kolovoza 1990 godine na funkciju predsjednika Vlade Republike Hrvatske i na njoj je ostao sve do 17. lipnja 1991. godine.

Šef Ureda za zaštitu ustavnog poretka postao je od 1991. godine, a u razdoblju od 1993. godine pa sve do 1994. bio je predsjednik Županijskog doma Sabora RH.

Iz HDZ-a izlazi 1994. godine zajedno sa Stjepanom Mesićem te oni osnivaju novu stranku pod imenom Hrvatski nezavisni demokrati (HND). Stranka na nadolazećim izborima nije postigla uspjeh.

Manolić se tijekom života dva puta ženio i obje svoje supruge je nadživio.

Njegovo vjenčanje s drugom suprugom Mirjanom kad je imao 97 godina izazvalo je veliku pozornost javnost. Ima tri kćeri iz prvog braka.
Kopirati
Drag cursor here to close