Narodna republika Donjeck

Ultimatum vojnim snagama Kijeva da napuste Donjeck; gerilske snage spremne!

Vijesti / Svijet | 15. 05. 2014. u 09:12 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samoobrambene snage Donjecka postavile su ultimatum vojnim trupama Kijeva da se povuku iz regije u roku od 24 sata, inače će blokirati njihove položaje u Donjeckoj oblasti, a trupe će biti istjerane silom, prenose danas RIA Novosti.

- Dajem im 24 sata da povuku sve trupe, sve snage - priopćio je jučer zamjenik zapovjednika Narodne milicije Donbasa Sergej Zdrilijuk, prenio je "Glas Rusije".

Prema njegovim riječima, specijalne komandne jedinice počet će da operiraju u tim oblastima ako se ukrajinska oklopna vozila ne povuku, a kontrolni punktovi ne napuste.

- Ukoliko se oklopna vozila ne povuku, a blokade takozvanih legitimnih vlasti na cestama ne uklone, imat ću dovoljno ovlaštenja i sredstava - komandant me je danas podržao - da uništim i spalim sve. Izviđačke i sabotažne skupine su spremne za pokret, a neke su veoma jake - rekao je Zdrilijuk za RIA Novosti.

Ovo priopćenje uslijedilo je nakon referenduma u regijama Donjeck i Lugansk, koji su pokazali da većina glasača podržava samoupravu usred intenzivirane vojne operacije Kijeva.

Skoro 90 posto glasača u regiji Donjecka podržalo je političku neovisnost od Kijeva, priopćio je ranije predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva samoproglašene Donjecke Narodne Republike Roman Lijagin.

U regiji Luganska je 96,2 posto glasača podržalo samoupravu te oblasti, prema konačnim podacima koje je objavila lokalna izborna komisija, prenosi Tanjug.

Poslije referenduma, Donjecka Narodna Republika se samoproglasila za suverenu državu i zatražila od Moskve da razmotri njeno pristupanje Rusiji, podsjeća "Glas Rusije".

Kopirati
Drag cursor here to close