Kontrola zračnog prostora

Ukrajinsko-ruske tenzije: Španjolska šalje borbene avione i vojnike

Očekuje se i da će Nizozemska rasporediti dva aviona F-35 u Bugarsku u travnju i svibnju, javlja Reuters.
Vijesti / Svijet | 09. 02. 2022. u 14:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Španjolska će ovog tjedna poslati četiri borbena aviona i 130 vojnika u Bugarsku u misiji kontrole zračnog prostora usred tenzija oko raspoređivanja ruske vojske na granicu s Ukrajinom, priopćilo je u srijedu bugarsko ministarstvo obrane.

Očekuje se da će prvi španjolski avioni Eurofighter sletjeti u Bugarsku do kraja tjedna radi zaštite zračnog prostora zajedno s bugarskim ratnim vazduhoplovstvom do kraja ožujka, navode iz ministarstva.

''Misija provodi mjere kako bi osigurala sigurnost zemalja članica NATO-a na istočnom krilu'' - navodi se u saopćenju iz ministarstva odbrane.

Očekuje se i da će Nizozemska rasporediti dva aviona F-35 u Bugarsku u travnju i svibnju, javlja Reuters.

Bugarska, članica NATO-a od 2004. godine, planira da uspostavi borbenu grupu od oko 1.000 vojnika pod bugarskim zapovjedništvom i u bliskoj suradnji sa NATO-om, koja će uključivati i vojnike iz drugih savezničkih zemalja.

''Ukrajina vjeruje da još uvijek postoji šansa da se sukob riješi diplomatskim putem, ali da već postoje razlozi za uvođenje sankcija Moskvi'' - izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba.

Kopirati
Drag cursor here to close