Mobilizacija

Ukrajinska i ruska vojska stavljene u stanje pripravnosti

Vijesti / Svijet | 27. 02. 2014. u 09:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajinske snage sigurnosti u četvrtak su stavljene u stanje pripravnosti nakon što su vladine zgrade u proruskoj regiji Krim zauzeli naoružani ljudi.

Ruska zastava postavljena je iznad obje zgrade u regionalnoj prijestonici Simferopolju.

Lokalna vlada priopćila je da pregovara s napadačima.

Zauzimanje zgrade uslijedilo je dan nakon sukoba između proruskih separatista i pristalica novog ukrajinskog čelništva.

Incident je još jedna ilustracija napetosti u regiji, javlja novinar BBC-ja Mark Lowen s Krima.

U srijedu su u Simferopolju izbili sukobi između Ukrajinaca koji podržavaju promjene u vladi i proruskih demonstranata.

Ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov priopćio je da je dio Simerfopolja okružila policija kako bi "spriječila krvoproliće" i kazao je da je zauzimanje zgrada "djelo provokatora".

- Mjere su poduzete kako bi se suprotstavilo akcijama ekstremista i onemogućilo se da situacija eskalira u oružani sukob u centru grada - navodi se u priopćenju na njegovom Facebook profilu.

- Naoružani ljudi još nisu objavili nikakve zahtijeve niti su davali izjave, ali su postavili transparent na kome piše "Krim je Rusija".

AP javlja da su oni bacili sredstva za ošamućivanje u odgovoru na novinarska pitanja.

Istovremeno je rusko Ministarstvo obrane izdalo naredbu kojom se borbeni zrakoplovi duž zapadne ruske granice stavljaju u stanje borbene gotovosti.

- Ti avioni u pograničnim područjima sprovode konstantne patrole iz zraka. Čim su obavještene o stanju borbene gotovosti, zrakoplovne snage u zapadnom vojnom okrugu su naložile polijetanje aviona prema bazama - navodi se u priopćenju koje je preneo Interfaks.

Istovremeno mornari ruske Baltičke i Sjeverne flote su započeli ukrcavanje na vojne brodove, u sklopu naređenja ruskog predsjednika Vladimira Putina da se održe hitne vojne vježbe kako bi se provjerila borbena gotovost ruskih oružanih snaga na zapadu te zemlje.

Kako su agenciji Itar-Tass rekli dužnosnici Ministarstva obrane, istovremeno su zrakoplovne snage krenule prema vojnom aerodromu kako bi se ukrcali na avione. Njihovo odredište bit će poznato tek nakon što avioni polete, navela je pres-služba Ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close